Ліки від коронавірусу. Харківщина отримала 4 тисячі доз інноваційних препаратів

11.10.2021 16:45 Суспільство
Гуманітарна допомога загальною вартістю у півмільярда гривень надійшла в Україну від Сполучених Штатів Америки. Цьому сприяли Посольство України в США, Президент України Володимир Зеленський та МОЗ. 1 жовтня завдяки БО «Благодійний фонд Євгена Пивоварова» інноваційні ліки від коронавірусу доставили на Харківщину.

Активні пошуки ефективних препаратів для лікування коронавірусної хвороби тривали ще з грудня 2020 року.

Перші такі ліки у 2021 році були розроблені у США. Препарати  Bamlanivimab та Etesevimabі у комбінації застосування стали ефективними для лікування коронавірусу. Вони отримали дозвіл на екстрене використання від Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) та пройшли сертифікацію в більшості країн світу.

Як розповів народний депутат України Євген Пивоваров, який брав участь у переговорах з міжнародною благодійною організацією «Direct Relief» про надання гуманітарної допомоги Україні, перемовини про забезпечення українських громадян ліками у боротьбі з COVID-19 тривали ще з квітня цього року. У цьому процесі безпосередню участь взяли Президент України, МОЗ, Міністерство соціальної політики і Посольство України в США.

Довідка «СК»

Міжнародна благодійна організація «Direct Relief» існує з 1945 року, співпрацює з 60 країнами світу та відома наданням гуманітарної медичної допомоги. Її діяльність спрямована на покращення якості життя шляхом надання медичних препаратів та невідкладної медичної допомоги тим регіонам, які цього потребують.

Офіційним партнером у цій гуманітарній місії виступив «Благодійний фонд Євгена Пивоварова», який займається недержавною допомогою з акцентом на медичній галузі та соціальному забезпеченні. Євген Пивоваров підкреслив, що для нього та його фонду було великою честю стати партнером і передати цей вантаж. До того ж у благодійного фонду вже сформована репутація у вирішення проблем у напрямі медичної підтримки.

Зокрема, уже вдалося реалізувати декілька проєктів з надання гуманітарної медичної допомоги. У жовтні 2020 року був доставлений гуманітарний вантаж у вигляді меблів медичного призначення з Німеччини (німецько-українська спільнота «Марбург Обоз Плюс»), які розподілено між закладами охорони здоров’я в Люботині та інших населених пунктах Харківського району.

У квітні 2021 року був отриманий перший гуманітарний вантаж від Посольства України в США, за сприяння благодійної організації «The Fishermen», який складався з різноманітних засобів індивідуального захисту (було розподілено між закладами охорони здоров’я Харківської області). І ось у вересні-жовтні 2021 року вдалося завезти 60 000 флаконів препаратів для лікування коронавірусу: Bamlanivimab (20 000 доз) та Etesevimab (40 000 доз) загальною вартістю $ 19 496 000, або 525 212 492 гривні.

Народний депутат України Євген Пивоваров

Як повідомив Євген Пивоваров, гуманітарна допомога у вигляді 60 000 флаконів лікарських препаратів вже вирушила у 24 області України, зокрема і на Харківщину.

1 жовтня 4000 доз отримала Харківська обласна інфекційна лікарня.

Як наголосив директор лікарні Павло Нартов, препарати призначаються на амбулаторному етапі хворим з легким і середньо-тяжким перебігом. Їх дозволено приймати і вагітним.

– Ці лікарські засоби ми можемо призначати уже з перших днів зараження, адже їхня дія така сама, як і в антитіл людини, яка захворіла на СOVID-19. Препарат призначений людям з іншими патологіями, як-от гіпертонічна хвороба тощо, й зменшує ризики від ускладнень, – сказав Павло Нартов.

Препарати діють безпосередньо на вірус – зв’язуються зі спайковими білками вірусу, запобігаючи проникненню у клітини та подальшому розмноженню, прискорюють одужання хворих і запобігають виникненню ускладнень. Комбінація цих препаратів вводиться одночасно у вигляді крапельниці після отримання позитивного результату на коронавірус протягом десяти днів з моменту появи симптомів. Препарати можна призначати з перших днів захворювання. Bamlanivimab та Etesevimab застосовують і як профілактику, якщо є ризики та патології в людини.

Пацієнти, які отримують лікування обома препаратами, повинні продовжувати самоізолюватися, носити маску, витримувати соціальну дистанцію і часто мити руки.

Євген Пивоваров зазначив, що планується подальша співпраця з Посольством України в США та благодійною організацією «Direct Relief» щодо нових можливостей, зокрема і поставок ліків.

Автор: иоліна Ларіна