Місцеві мерії розпочали боротьбу з комуністичним минулим

26.11.2015 12:00 Суспільство
Фото: obozrevatel.com Фото: obozrevatel.com
«СК» перевірив на якому етапі процес декомунізації у деяких містах Харківщини.

В юридичному відділі Куп’янської міської ради розповіли, що ще до цьогорічних місцевих виборів була створена відповідна комісія, яка займалася перейменуваннями у місті. Однак після виборів її склад та очільник змінилися, і зараз чекають на перезатвердження. Хоча перелік об’єктів, які підлягають перейменуванню, вже готовий.

- У найкоротший термін комісія опрацює ці питання, винесе на розгляд топонімічної комісії. Та опрацьовує і надасть міському голові на затвердження. А вже за законом міський голова своїм розпорядженням перейменовує вулиці, площі тощо, - пояснив начальник юридичного відділу Куп’янської міської ради Віталій Саяпін.

Якщо за три місяці згідно ыз законодавством, до 21 лютого, міський голова не виконає зобов'язання, право піднімається на вищий рівень — це за нього зробить губернатор області. У Куп’янську пообіцяли, що у них до цього не дійде і впораються своїми силами.

У Первомайській міськраді, за словами мера Миколи Бакшеєва, відповідну комісію, яка займатиметься перейменуваннями місцевих топонімів, сформували нещодавно. Окрім того там  планують провести громадські слухання щодо майбутніх нових топонімічних назв. До розробки варіантів нових назв у Первомайському долучають місцеві школи, відділ культури, музеї.

У Чугуєві відповідне рішення про перейменування та демонтаж із центральної площі міста пам’ятника В. Леніну затвердили ще 17 листопада депутати старої каденції під час LХХVІІ позачергової сесії Чугуївської міської ради VI скликання. Як розповіла керуюча справами Чугуївського виконкому Людмила Макаренко, це рішення депутати ухвалили з третьої спроби.

- Враховуючи на те, що на ці процеси потрібні відповідні гроші, поки Ленін на старому місці й вулиці зі старими назвами, - розповіла Людмила Макаренко. - Маємо строки до кінця року та протягом першого кварталу 2016 року. Зараз кінець бюджетного року й важко поки щось планувати. На бюджет наступного року ці видатки у разі наявності коштів будуть заплановані.

Поки у місті не до перейменування, бо не забезпечені інші статті видатків —заробітна платня освітянам, медикам, працівникам культури, сплата за енергоносії, харчування дітей.

У Чугуєві депутати змінили 26 топонімів. Наприклад, вул. Комсомольську на вул. Анатолія Злобіна, вул. Орджонікідзе на Якова Остряниці, вул. Крупської — на Медову, площу Леніна на Соборну, а Піонерську площу на Різдвяну. А ще перейменували село Соцзмагання у Василів Хутір.

Тим часом у Харківській обласній державній адміністрації відповідна робоча група збирає всю інформацію щодо перейменування топонімів у районах. Загальна картина з декомунізацією по області стане відомою вже на 1 грудня. Про це розповів заступник губернатора Михайло Черняк. Пояснення деяких органів місцевої влади, що Ленін досі стоїть і таблички старі, бо немає на демонтаж та заміну грошей, чиновник розцінив як лукавство.

- Комуністичних пам’ятників у нашому регіоні не так вже й багато, вони не всі визнані витворами мистецтва. Тому такий демонтаж не є чимось складним і затратним. Щодо перейменування вулиць, то таблички можна замінити на нові, коли старі, наприклад, вийшли з ладу чи під час планової заміни, - прокоментував Михайло Черняк. - Головне, щоб місцеві органи влади у встановлений законом строк прийняли відповідні офіційні рішення, практична сторона вирішиться із часом.

Тетяна Василець 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта