На Харківщині готуються до можливого спалаху кору: лікарні отримали вакцину

20.07.2023 13:20 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

У Харківській області через повномасштабну війну багато дітей не отримали планову вакцинацію.

Про це на брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов, повідомляє «Слобідський край».

Цього року в Україні існує ризик виникнення спалаху кору. За 6 місяців 2023 року виявлено 20 випадків захворювання. У Харківській області було зафіксовано два випадки захворювання дорослих. Хаустов зазначив, що спалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні 4-5 років. Попередній спалах був у 2017-2019 роках.  

Також він повідомив, що показники рутинної вакцинації проти кору на Харківщині виконано на 50 % від річного плану. Ті, хто пропустив планову імунізацію, можуть щепитися позапланово. Наразі в регіоні таких людей нараховуються шість тисяч, із них 17 % – уже вакцинувалися. Вакцинація від кору проводиться двічі: в 1 та 6 років.

«До уваги батьків, будь ласка, звертайтеся до своїх сімейних лікарів. Якщо була пропущена черга вакцинації на кір, зараз, напередодні нового навчального року, є можливість щепитися проти цієї небезпечної хвороби. Вакцина в області є в достатній кількості та високої якості», – каже Максим Хаустов.

До початку нового навчального року лікарі планують вакцинувати 100 відсотків дітей. В. о. відділення імунопрофілактики відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Максим Фокін говорить, що діти, які до 1 вересня не отримають необхідні щеплення, не зможуть взяти участь в офлайн-навчанні.

«Є ускладнення, які не відразу проявляються. Дитина може перехворіти на кір, а потім через п’ять і більше років виникає ускладнення, таке як, наприклад, підгострий склерозуючий паненцефаліт, який є майже невиліковним захворюванням», – повідомив фахівець.

Він наголосив, що під щеплення вакциною КПК, за згодою батьків, можуть бути проведені щеплення й від інших інфекційних захворювань.  

Нагадаємо, нещодавно відділення для лікування хворих на COVID у Харківській обласній клінічній лікарні вирішили закрити через низький рівень захворюваності.

У квітні 37 медичних закладів Харківської області отримали гуманітарний вантаж лікарських препаратів. Загалом лікарні поповнилися медпрепаратами 72 найменувань. Зокрема, це кардіологічні, гіпер- та гіпотонічні, імуномодулюючі, діабетичні, протипухлинні, знеболювальні та інші препарати. Усі ці ліки тепер пацієнти отримуватимуть на безоплатній основі за рецептами лікарів.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко