На Харківщині видано близько 5000 водійських посвідчень на нових бланках

26.05.2021 17:56 Суспільство
У регіональному сервісному центрі ГСЦ МВС у Харківській області 26 травня уточнили, як довго ще діятимуть водійські посвідчення старого зразка.

Уже місяць клієнти сервісних центрів МВС у Харківській області отримують водійські посвідчення нового формату, які чинні на території всієї Європи та в багатьох країнах світу. Нові бланки повністю адаптовані до міжнародних вимог. Як й попереднє посвідчення, це пластикова картка. Документ тримовний (українською, англійською, частина – французькою мовами), й найголовніше — посвідчення чинне на території всієї Європи та в багатьох країнах світу.

На водійському посвідченні нового формату вказується група крові (резус-фактор) водія. Це дозволить лікарям оперативно надавати першу медичну допомогу потерпілим у разі ДТП. Також будуть указані дані згоди або незгоди на донорство. Слід зазначити, що інформація про надання згоди або незгоди на посмертне донорство, групу крові (резус-фактор) до посвідчення водія вноситься лише за письмовою згодою клієнта.

– У більшості водіїв та автовласників виникає питання: «Що робити з документами, які були видані раніше – рік чи п’ять років тому? Обов’язково робити обмін на нові бланки?» Ні! Ці документи є чинними протягом строку, на який їх було видано. Спеціально робити обмін не потрібно, це за бажанням клієнта. Наразі клієнти сервісних центрів отримують документи на оновлених бланках, але попередні варіанти національного та міжнародного посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, тимчасового реєстраційного талона транспортного засобу теж чинні, – уточнив начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Харківській області Денис Бакумов.

Обміняти посвідчення водія можна онлайн. Для цього необхідно зайти за посиланням до Електронного кабінету водія – https://e-driver.hsc.gov.ua/. Потім відсканувати і завантажити необхідні документи в pdf:

  • чинну медичну довідку з обох сторін (одним файлом);
  • документ про зміну анкетних даних (за потреби).

Після цього клієнт має переглянути статус заявки. Якщо стоїть відмітка «опрацьовано», то отримати вже оновлений документ можна без черги в сервісному центрі.

Окрім цього, на сайті Головного сервісного центру МВС можна ознайомитись із маршрутами для удосконалення навичок керування транспортними засобами, а також перевірити свої знання ПДР на онлайн-тренажері.