На Харківщині вже діють майже 300 «Пунктів Незламності»

25.11.2022 20:41 Суспільство
У Харкові та області Пункти Незламності відкривають у школах, лікарнях, адміністративних закладах та пожежних частинах чи наметах ДСНС.

Як повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов, наразі проводиться робота щодо створення нових Пунктів Незламності.

«Ці пункти працюють цілодобово і будь-яка людина у будь-яку годину доби може зайти та забезпечити всі необхідні базові потреби: випити чашку чаю, зарядити свій телефон, отримати доступ до зв'язку», – розповів Євген Іванов.  

На базі ДСНС України у Харківській області у цілодобовому режимі вже розгорнуто 59 стаціонарних та 13 мобільних Пунктів Незламності.

«У всіх Пунктах можна погрітися, знайти прихисток у випадку негоди чи відключення світла і тепла, отримати доступ до інтернету та зарядити гаджети, перекусити, отримати першу медичну допомогу, ознайомитись з місцями розташування найближчих укриттів та пунктів обігріву, АЗС та банківських відділень, дізнатись все про пожежну, мінну та техногенну безпеку», - повідомили у ДСНС.

Комплектуватися Пункти Незламності будуть з урахуванням наявного ресурсу органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Стаціонарні Пункти Незламності в Харкові також відкрито в деяких школах. Зокрема, у Салтівському районі в закладах освіти розміщено 10 таких пунктів, у 5 з яких будуть готувати гарячі обіди.

Так, повністю обладнаний всім необхідним пункт, якій знаходиться в Харківській ЗОШ №98. Тут облаштовано зони для прийому їжі, є дитяча зона, кімната, де знаходяться ліжка. Також в школі є укриття і в разі небезпеки люди можуть спуститися в обладнане усім необхідним підвальне приміщення.

У Коломацькій громаді у разі довготривалого відключення електроенергії або надзвичайної ситуації мешканці можуть звернутися до селищної ради на вул. Гетьмана І. Мазепи 4А, Центральної лікарні на вул. Гетьмана І. Мазепи, 9 та пожежної частини  на вул. Гетьмана І. Мазепи, 21.

«Тут ви зможете зігрітися, отримати медичну допомогу, зарядити мобільний телефон тощо. Окрім того, на території нашої громади під час відсутності електроенергії функціонують деякі магазини та аптека», - повідомили у селищній раді.

Дізнатися, де розташований найближчий Пункт незламності можна по інтерактивній карті на сайті: nezlamnist.gov.ua.

Автор: Галина Гришко