На Харківщині запрацює корисний проект для ВПО

16.11.2023 20:21 Суспільство

Харківщина стане першою областю України, де буде створена соціальна «гаряча лінія» для внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомляє «Слобідський край», проєкт є унікальним для України. Адже Харківська область прихистила найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб – за даними ХОВА, це більше 520 тисяч. 

– Ці люди опинилися в непростих життєвих обставинах та потребують практичної допомоги для якнайшвидшої адаптації на новому місці. «Гаряча лінія» допоможе їм швидко отримати необхідну інформацію про доступні соціальні послуги, гуманітарну та іншу допомогу, державну та міжнародну підтримку, – зазначила заступниця начальника Харківської обласної військової адміністрації Віта Ковальська. 

Опція орієнтована на допомогу внутрішньо переміщеним особам, зокрема щодо адаптації на новому місці проживання.

Пілотний проєкт «гарячої лінії» реалізується спільно з Дитячим фондом ООН UNICEF та запрацює в області уже в найближчі місяць-півтора, зазначила керівниця програм із захисту дітей ЮНІСЕФ у Харківській області Наталія Датченко. 

Усі аспекти реалізації цього проєкту, ініційованого Харківською обласною військовою адміністрацією, обговорили напередодні на засіданні Регіонального офісу міжнародного співробітництва, де відбулася презентація проєкту.

Нагадаємо, у Харківській області уже почала працювати цілодобова «гаряча лінія» з питань евакуації. 

Варто зазначити, що евакуація здійснюється безкоштовно. Для попереднього запису необхідно звернутися до місцевих органів влади.

Повідомити про бажання евакуюватися можна за номерами телефонів:

  • Гаряча лінія Мінреінтеграції 15-48 або написати у месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер: 096-078-84-33;
  • Єдиний координаційний центр працює цілодобово –  080-033-92-91;
  • Гаряча лінія Куп'янської МВА для мешканців громади – щоденно з 9:00 до 16:00 – 098-941-23-00.

У місті Харків у волонтерському центрі ХАБ Вокзал триває Програма екстреної підтримки ВПО з Куп'янського району. Допомогу можуть отримати всі нещодавно евакуйовані, а також люди, які виїхали самостійно. Телефонувати з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 17:00 – 063-584-85-63

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олег Артаєв