Активісти оголосили війну браконьєрам на Харківщині

08.04.2016 13:24 Суспільство
Фото: myslo.ru Фото: myslo.ru
Рибалки аматори із трьох районів оголосили війну браконьєрам на Червонооскільському водосховищі.

Рибка з цієї водойми живить не тільки ближні поселення, возять продукцію до Харкова й сусідніх областей. У Куп’янську ж працює ціла оптова база упійманої риби, де нею затарюються, потім перекуповують, словом — бізнес масштабний. Тож Червонооскільське водосховище — у певному сенсі золота жила. Воно манить приватні господарства, які виловлюють рибу у промислових масштабах і не надто дотримуються виділених квот і правил, та головне — браконьєрів, сітками яких уже переповнене водосховище. Вони безрозбірно виловлюють рибу, залишають сітки, у яких потім заплутується й гине мальок. Крім того останнім часом активізувалися власники електровудок. І уявіть, на ці десятки кілометрів працює усього двоє (!) державних рибінспекторів.

- Дійсно, сьогодні на всю цю акваторію нас лише двоє, а на всю область - шестеро інспекторів - говорить державний рибінспектор Юрій Шинкаренко. - Усе через те, що управління водних ресурсів зараз у стані реформування, багато моїх колег звільнялося.

За його словами, крім посвідчення інспектора рибоохорони і значка у них немає нічого. Держава забезпечує тільки зарплатню, про гроші на матеріально-технічну базу — хоча б на те ж паливо для патрулювання водосховища чи для зариблення — годі й говорити. Тому інспектори чекають закінчення реформи і надіються на небайдужість громадськості.

А громадськість чекати не збирається. 2 квітня війну браконьєрам оголосили активісти з Куп’янщини. Вони ініціювали створення громадської організації, яка попередньо називатиметься Куп’янська міжрегіональна спілка захисників довкілля. Згоду на вступ до організації вже дали 80 чоловік, в основному молодь та пенсіонери. Це рибалки, мисливці й не байдужі до природи люди не тільки із Куп’янська і навколишніх сіл району, зокрема Ковшарівки, Куп’янська-Вузлового, Сенькового, але й із Борової, Ізюма, очікують і членів із Дворічної.

Більше двохсот самовільних підключень до газової мережі виявили у Харкові

У планах товариства — громадські толоки з очищення Осколу і його берегів, озеленення території, роз'яснювальна робота з підлітками, чергування на водосховищі та річці під час нересту і зариблення Осколу. На останнє, зокрема, уже скидаються грошима. А водосховище, до слова, обов’язково потребує зариблення, особливо тих видів, які не відтворюється, це — толстолоб, амур, мало й коропа, судака. Активісти вже заручилися підтримкою місцевої поліції.

Довідка: Червонооскільське водосховище — одне з найбільших в Україні. Його об’єми сягають 474,3 млн кубометрів, а площа 122,6 кв. км. Простягається воно аж на 84,6 км, а максимальна ширина складає 4 км. Ці води течуть трьома районами: Ізюмським, Борівським та Куп'янським, а ще близько 10% припадає на Донецьку область.

Тетяна ЛІСНА

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта