На скільки може подорожчати хліб — експерт

22.11.2017 16:40 Суспільство
За даними Державної служби статистики України, індекс споживчої ціни на хлібобулочні вироби із січня по жовтень цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зріс на 107 %. А безпосередньо на хліб — на 114 %.

Подорожчання пов'язують із зниженням показників урожайності зернових.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства повідомили, що станом на 21 листопада в Україні намолочено 57,8 млн тонн зернових та зернобобових культур на площі 13,8 млн га, або 94 % до прогнозованих площ. Нагадаємо, у минулому році в Україні зібрали рекордний врожай — 66 млн тонн зерна.

В Асоціації фермерів та приватних землевласників не виключають, що кожного місяця ціна на хліб буде зростати на 1,5–2,1 %. Так, на думку голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Івана Бикова, зростання ціни поступово може сягнути 30 %. 

За словами фахівця, на це впливають кілька факторів. Перший та основний — недобір урожаю. Другий — закон ринку, коли попит перевищує пропозицію, що породжує зростання ціни. Також ніхто не відміняв затрати на виробництво: підвищення заробітних плат, витрати на паливо і енергетику.

— Третій фактор — ціни не регулюються на державному рівні, — додав голова Асоціації. — Приміром, якщо взяти пшеницю, то її вартість на українському ринку перевищила міжнародну. Ще не було такого, щоб вартість фуражного зерна піднялася до 4600 грн/т, а пшениця зросла до 5000 грн/т.

Читайте також: Вибори, яких ще не було в Україні, стартують у Харківській області

Більше про подорожчання інших продуктів читайте в наступному номері «СК» та на сайті.

Олександр Ушаков