На Харківщині бракує донорської крові

07.04.2020 11:45 COVID-19
фото obozrevatel.com фото obozrevatel.com
Голова Харківської облради Сергій Чернов повідомив, що через пандемію коронавірусу і карантин рівень забезпеченості донорською кров’ю та її компонентами в області сьогодні знизився утричі і перебуває на критичній позначці.

За його словами, зазвичай добровільні донори забезпечували близько 90 % запасів крові. 

«Щорічно для потреб медичних установ області в компонентах і препаратах донорської крові заготовлюється до 20 тисяч літрів донорської крові. Це 35-40 тисяч донацій плазми і крові на рік», — повідомив Сергій Чернов у своєму зверненні до депутатів та жителів Харківської області. 

Читайте також COVID-19: як змінилася ситуація із захворюваністю по країні та на Харківщині

Голова обласної ради закликав усіх, хто не обмежений у можливості пересуватися та не має протипоказань у здоров’ї, долучитися до почесної і такої важливої  для регіону справи донорства.

Він також нагадав, що, аби здати кров, треба бути здоровою людиною, мати вік 18 років, вагу не менше 50 кілограмів, а тиск — не вище 170 на 100 і не нижче 90 на 60 мм рт. ст. Одна доза донорської крові становить усього 450 грамів, і таку кількість крові організм здатний відновити дуже швидко. Більше того, за багаторічними спостереженнями, регулярна здача крові корисна, оскільки стимулює роботу ендокринної та імунної системи організму.

«Здавати кров сьогодні — безпечно! Всі донори заповнюють спеціальну анкету щодо вірусу COVID-19, проходять термометрію, приміщення Центру служби крові постійно дезінфікуються, відповідно до рекомендацій МОЗ», — зазначив Сергій Чернов.

Читайте також Як подолати проблеми, які поставила перед українцями пандемія

Голова облради також повідомив, що наразі організовано підвіз добровольних донорів крові. Так, щодня о 10.00 Харківський обласний центр служби крові здійснює доставку донорів до закладу за маршрутом: 5 під'їзд Держпрому — ХОЦСК (м. Харків, вул. Клочківська, 366). Для уникнення скупчення людей попередньо можна зареєструватися онлайн, а також уточнити графік роботи пунктів здачі крові в районах області.