На Харківщині відкриється школа кондитерського та сироварного мистецтва

25.02.2021 13:40 Суспільство
Фото: t1.ua Фото: t1.ua
Харківська область долучилася до програми USAID АГРО, у рамках якої аграрії та сільські громади мають змогу отримати консультативну та грошову допомогу на проєкти розвитку.

У аграрного сектору Харківської області з’явилося більше можливостей для розвитку. Харківщина стала восьмим регіоном України, що приєднався до програми USAID АГРО. Проєкти цієї програми спрямовані на допомогу мікро-, малим і середнім агропідприємствам та сільським громадам.

Продам гектари: фермери і пайщики Харківщини готуються до відкриття ринку землі

– Великі можливості надійшли до Харківщини з програмою USAID АГРО. До наших проєктів можуть залучатися не лише аграрії, а й місцева влада. Це важливо, бо громада повинна сприяти розвитку малого та середнього підприємництва, а також сімейним фермам. Потрібно розуміти, якщо люди не знайдуть собі роботу і можливостей для заробітку в своїй громаді, то тоді втрачають усі. У громаді буде не лише відтік людей й скорочення надходжень до місцевого бюджету. Тому важливо, щоб до програми залучалися і представники місцевого самоврядування. Бо це один з інструментів для розвитку громади, – наголосила під час презентації програми на Харківщині її регіональна координаторка Олена Кулик.

Наразі у рамках програми діє багато проєктів для виробників і переробників продукції у секторах овочів, фруктів, ягід, молока, м’яса, домашньої птиці (окрім курятини), аквакультури та солодощів. На Харківщині навіть уже започатковано кілька цікавих ініціатив. Зокрема, «Школа птахівника – 2021» (цей проєкт реалізується у співпраці з Міжрегіональним союзом птахівників та кормовиробників України). Ця ініціатива  спрямована на надання допомоги дрібним виробникам: як можна краще вирощувати птахів у своїх господарствах і як отримати економічний результат.

Також на Харківщині готується ярмарок крафтових та місцевих продуктів «Смакові легенди Слобожанщини».

Окрім цього, на старті відкриття школи-майстерні кондитерського та сироварного мистецтва на базі господарства «Пані Юпітер» (Старосалтівська територіальна громада).

Читайте також: У громаді на Харківщині родина переселенців отримала житло

Також у рамках програми USAID АГРО на Харківщині з’явиться  Центру консультаційно-ветеринарного та зоотехнічного обслуговування дрібних виробників у секторі птахівництва. Цей проєкт реалізовується у співпраці з Дослідною станцією птахівництва у селі Бірки.

А ще у Харківській області будуть створені Центр забою та передпродажної підготовки м’яса птиці та Центр з комплексної підтримки розвитку тваринництва в особистих селянських та фермерських господарствах.

Довідка. Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) – це п’ятирічна програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро-, малих та середніх сільськогосподарських підприємств.

Автор: Юлія Міронюк