На Харківщині викрили інтернет-продавців неіснуючих товарів та послуг

15.07.2020 16:59 Суспільство
фото hk.npu.gov.ua фото hk.npu.gov.ua
Загальна сума завданих збитків склала понад чотири мільйони гривень.

Співробітники кіберполіції разом із правоохоронцями викрили групу осіб, які розміщували у соцмережах та на сайтах оголошень в Інтернеті інформацію з продажу товару, якого насправді не існувало. Також зловмисники створювали власні вебсайти, брали повну предоплату за товар, а потім зникали. «Продавали» все: одяг, взуття, побутову техніку, меблі і навіть тварин. Крім цього, пропонували фіктивну оренду житла та послуги з переробки деревини.

Усього в цьому було задіяно 49 осіб, і працювали вони по всій території України. У Харківській області, крім продажу неіснуючого товару, також нелегально оформлювали онлайн-кредити на громадян.

В інших областях діяли незаконні call-центри, в яких шахраї представлялись працівниками служби безпеки банків та виманювали дані з банківських карток,  видавали себе за поліцейських та вимагали гроші за родича, який нібито скоїв правопорушення.


фото hk.npu.gov.ua

Усього від таких дій постраждало близько 500 осіб, а сума завданих збитків перевищила 4 мільйони гривень. Частину збитків уже вдалося відшкодувати.

Правоохоронці провели 107 обшуків, під час яких вилучили мобільні телефони, комп’ютери, банківські картки, чорнові записи та інші докази. 

Із 49 причетних до шахрайства осіб 30 вже оголосили про підозру, а 10 зловмисників затримали в порядку ст. 208 Кримінального кодексу України. Відкрито кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, триває слідство.

Читайте також Рештки людини знайшли у Балаклійському районі