На Харківщині зловмисники викачали понад 18 тонн газового конденсату

22.07.2020 16:40 Суспільство
фото ukrtransnafta.com фото ukrtransnafta.com
Резервуар з викачаним конденсатом був захований у лісосмузі у Кегичівському районі.

Незаконну викачку газового конденсату з конденсатопроводу «Базилівщина» – Шебелинське відділення з переробки газового конденсату та нафти (ШВПГКН) у Харківській області виявили працівники служби безпеки Управління з переробки газу та газового конденсату, який входить до складу дивізіону «Нафта» НАК «Нафтогаз України». Інформація про це з'явилася на сайті АО «Укртранснафта».

Це сталося під час обстежування території за допомогою безпілотних літальних апаратів. На відстані 1,6 кілометра від конденсатопроводу спочатку знайшли замаскований пластиковий шланг, який пролягав по засіяних фермерських полях, а за  500 метрів від трубопроводу – пластиковий контейнер із кульовими кранами, саморобним редуктором зниження тиску та манометром. Подальші обстеження допомогли знайти врізку у сам конденсатопровод за 76 кілометрів від Шебелинського НПЗ.

Установили і місце схову викачаного конденсату. Він знаходився у металевому резервуарі об’ємом до 25 метрів кубічних у лісосмузі неподалік села Розсохувата Кегичівського району за 9 кілометрів від місця врізки. Резервуар демонтували як речовий доказ.

 
фото ukrtransnafta.com

Правоохоронці Харківської області розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні відповідно до ч. 1 статті 292 Кримінального кодексу України (пошкодження або руйнування магістральних нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів...).

Також за кожним фактом виявлення врізки до трубопроводу у нафтовому дивізіоні розпочаті службові перевірки та розслідування для встановлення умов та причин злочину.

Загалом у 2019 році працівники дивізіону «Нафта» НАК «Нафтогаз України» виявили та ліквідували 32 врізки до нафто- та конденсатопроводів (Укртранснафта – 24, УПГГК – 8), у 2020 – 16 (Укртранснафта – 13, УПГГК – 3).

Читайте також У Золочівському районі під час роботи загорівся комбайн