Нацгвардієць із Харкова виборов золото з пауерліфтингу на змаганнях у Лас-Вегасі

13.03.2024 10:56 Суспільство
Нацгвардієць Артем Коц / Фонд «Повернись живим» Нацгвардієць Артем Коц / Фонд «Повернись живим»

На військовій базі Повітряних сил США Nellis Air Force Base у Лас-Вегасі 8 березня відкрили United States Air Force Trials 2024 — змагання для ветеранів та військовослужбовців, які отримали поранення і травми.

У перший змагальний день українці здобули одразу 6 медалей. Зокрема, Нацгвардієць Артем Коц із Харкова виборов золото з пауерліфтингу, розповіла медіа «Слобідський край» речниця Фонду «Повернись живим» Ольга Головка.

Після церемонії відкриття стартував перший змагальний день. Відбулися, зокрема, змагання з пауерліфтингу, в яких збірна України здобула одразу 6 медалей:

23-річний ветеран ДПСУ з Чернівецької області Вадим Гільчук виборов золото у ваговій категорії «65 кг»;

29-річний поліцейський з Краматорська Алан Болієв здобув золото у категорії «72 кг»;

36-річний нацгвардієць із Харкова Артем Коц отримав золото у категорії «97-107 кг»;

 29-річний військовослужбовець ЗСУ із Сумщини Вадим Кіріченко здобув срібло в категорії «72-80 кг»;

38-річний нацгвардієць із Херсона Ігор Бутенко — срібло у категорії «107+ кг»;

25-річний солдат ЗСУ з Києва Ілля Денисенко — також срібло у категорії «88-97 кг».

Артем Коц із 2010 року виступав на змаганнях з пауерліфтингу, а з 2013-го офіційно працює інструктором у тренажерному залі.

18 листопада 2022-го поблизу Червоної Діброви на Луганщині росіяни обстріляли позиції нацгвардійців. Надаючи першу допомогу пораненому побратимові, Артем отримав закриту черепно-мозкову травму. 

Нагадаємо, збірна України на церемонії відкриття United States Air Force Trials 2024 першою вийшла на поле. Колону України очолили капітан збірної 30-річний нацгвардієць із Івано-Франківська Юрій Гапончук і 30-річний військовослужбовець ЗСУ з Чернігівської області Руслан Сумін, про якого розповідав Фонд «Повернись живим». 

За спортивною традицією, на змаганнях запалювали вогонь. Смолоскип від України несли Вадим Гільчук і Вадим Кіріченко. Загалом у збірну України входять 30 учасників — ветеранів та військовослужбовців, які змагатимуться в 11 адаптивних видах спорту:   

  • плаванні;
  • велоспорті;
  • баскетболі на візках;
  • волейболі сидячи;
  • регбі на візках;
  • стрільбі з лука;
  • пауерліфтингу;
  • бігу;
  • штовханні ядра/метанні диска
  • веслуванні;
  • кульовій стрільбі.

Довідково: United States Air Force Trials 2024 — це змагання ветеранів та військових Повітряних сил і морської піхоти США, які є відбірковим етапом для участі у Warrior Games, — найбільшому американському турнірі з адаптивних видів спорту для військових з пораненнями і травмами. Цьогоріч, крім збірної України, у United States Air Force Trials участь також бере збірна Грузії. 

Змагання United States Air Force Trials 2024 в Україні організовано Міністерством у справах ветеранів спільно з Українським ветеранським фондом та громадськими організаціями — «Повернись живим», Stratcom Ukraine та Invictus Games: Team Ukraine.

Нагадаємо, минулими вихідними пройшли півфінальні матчі чемпіонату Харківського району з футболу. За їх підсумками у фіналі зустрінуться команди з міста Харків.

Автор: Галина Гришко