НеДоступне житло. Як працюють програми кредитування у Харкові

05.05.2015 09:27 Суспільство
groshi.ua groshi.ua
Житлове питання в Україні завжди було гострою проблемою.

Більшість молодих родин не можуть дозволити собі купити окрему квартиру і змушені роками ділити квадратні метри з батьками чи орендувати помешкання. Іноді у такій ситуації можуть допомогти державні програми кредитування.

Андрій та Світлана Ковальови живуть у Харкові з 1998 року. Обидва приїхали до Першої столиці вступати до університету, а після закінчення вишу одружилися і не захотіли повертатися додому в село. У Харкові власного житла подружжя не має. За студентських років жили у гуртожитку, а після випуску почали винаймати помешкання. Андрій працює будівельником, Світлана сидить із сином у декретній відпустці.

– Ми зараз платимо за однокімнатну квартиру у спальному районі 2000 грн на місяць. Ремонту там немає. Господар начебто і не проти переклеїти шпалери та навіть обіцяє виключити їх вартість з нашої платні, але на ділі таким орендаторам, як ми, це невигідно, – розповідає Андрій.

Через девальвацію гривні ціни на нерухомість в Україні різко обвалилися. Сьогодні за однокімнатну квартиру у Харкові просять в середньому 20–25 тис. доларів, двокімнатну – 30–35 тис. дол., трикімнатну – 40 тис. дол. Але і таке здешевлення не дозволяє Ковальовим обзавестися власними квадратними метрами. Хоча з огляду на орендну плату, яка вже найближчим часом може підвищитися, за 19 років сім’я саме виплатить необхідну суму. Однак сьогодні кредит родині не дасть жоден банк, а навіть якби його і дали, подружжя все одно б не змогло виплачувати банківські відсотки.

Для таких молодих родин єдиною змогою отримати власне житло залишаються державні програми підтримки. Зараз, в основному, держава бере на себе банківські відсотки по кредиту. Саму ж вартість помешкання або принаймні її більшу частину громадяни мають сплачувати самостійно.

Сьогодні існують три державні житлові програми: «Молодіжне житлове кредитування», «Державна підтримка для будівництва житла (30/70)» і «Здешевлення вартості іпотечних
кредитів». Щоб взяти участь у будь-якій з них, родина має обов’язково стояти на квартирній черзі.

У програмі «Молодіжне житлове кредитування» можуть брати участь повні сім’ї, в яких і дружині, і чоловіку не більше 35 років, неповні сім’ї і самотні громадяни, які не переступили цю вікову межу. За умовами, позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3 % річних суми зобов’язань за кредитом; з однією дитиною – звільняється від сплати відсотків; позичальнику з двома дітьми за рахунок бюджетних коштів погашається 25 % суми зобов’язань по кредиту, а якщо дітей троє та більше, держава компенсує 50 %. Додаткові пільги отримують громадяни, які живуть в індивідуальному будинку, збудованому за рахунок кредиту в сільській місцевості. Якщо позичальник постійно працює у сільськогосподарському виробництві, у соціальній сфері села та органах місцевого самоврядування, йому додатково погашається 25 % суми наданого кредиту. Сума кредиту визначається регіональним управлінням Фонду сприяння молодіжному будівництву (далі – Фонд) і розраховується, виходячи з норми 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. м на сім’ю. Кредит надається на 30 років, але позичальник зобов’язується заплатити перший внесок – 6 % вартості житла.

БІЛЬШЕ ПРО ПРОГРАМИ КРЕДИТУВАННЯ ЧИТАЙТЕ У ПОВНІЙ СТАТТІ У ГАЗЕТІ ОНЛАЙН

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №43 від 11.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта