Нітрати у колодязі: в яких районах області найгірша вода

06.05.2020 13:48 Суспільство
фото zhzh.info фото zhzh.info
Перевищення нітратів установлено у понад 30 % досліджених проб води.

Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України оприлюднив результати лабораторних досліджень джерел нецентралізованого водопостачання по Харківській області та Харкову, які було проведено за I квартал 2020 року. 

Усього з колодязів узяли 671 пробу води. З них за санітарно-хімічними показниками 35,2 % не відповідали вимогам до питної води, призначеної для споживання людиною. У цих пробах виявили перевищені нормативні показники за загальною жорсткістю, каламутністю, кольоровістю, вмістом нітратів, кремнію, марганцю, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза.

Як зазначили у лабораторному центрі, завищений вміст нітратів залишається основною проблемою та негативно впливає на стан здоров’я населення, особливо дітей.

Кратність перевищення вмісту нітратів до 2,5 ГДК (гранично допустима концентрація) виявили у воді колодязів, яку споживають діти віком до 3-х років, у  Дергачівському, Золочівському, Красноградському, Краснокутському, Куп’янському, Великобурлуцькому, Кегичівському, Вовчанському та Первомайському районах.

У колодязях Барвінківського, Чугуївського, Дворічанського районів виявили перевищення нітратів  до 5,0 ГДК .

У Балаклійському, Ізюмському, Лозівському, Близнюківському, Борівському, Нововодолазькому районах ці показники вищі — до 10 ГДК.

Читайте також Де у Харківській області ремонтували дороги – ПЕРЕЛІК

Усього перевищення гранично допустимої концентрації нітратів установлено у 30,7 % досліджених проб води з колодязів.

Унаслідок споживання води з високим вмістом нітратів продовжують отруюватися діти. За І квартал 2020 року зареєстровано два випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком 2 роки 3 місяці  та 2 роки 1 місяць, що проживають на території Дергачівського району та Харкова. Батьки дітей використовували для приготування їжі та питних потреб воду з понаднормативним вмістом нітратів.

Також фахівці дослідили 202 проби води з колодязів та каптажів джерел за мікробіологічними показниками, з яких 41,6 % проб не відповідають нормативам.

У Харкові досліджено 12 проб води з каптажів природних джерел. За  І квартал 2020 року у чотирьох джерелах: «Петренки – 1», «Петренки – 3», вул. Полтавський шлях, 198, вул. Бучми (права сторона) реєструвались проби з відхиленнями від норм за мікробіологічними показниками. У воді з каптажів двох джерел – парк «Юність»,  вул. Мінераловодська, 1 — встановили  перевищення гранично допустимої концентрації нітратів та інших показників.

Читайте також Велике будівництво на Краснокутщині: коли завершиться ремонт школи в Пархомівці