Нові правила паркування запрацюють для водіїв

04.04.2018 16:34 Суспільство
Фото: Інформатор Фото: Інформатор
Нововведення передбачають фото- та відеофіксацію порушень водіями правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів.

Відповідні зміни закріплено в Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», який 2 квітня опублікували в газеті «Голос України».

Це означає, що вже з 27 вересня 2018 року нові правила стануть обов’язковими для кожного українського водія. Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко 28 березня 2018 року підписав закон щодо реформування сфери паркування транспортних засобів. Закон було прийнято Верховною Радою України 21 грудня 2017 року.


Фото- та відеофіксація порушень

Нововведення передбачають фото- та відеофіксацію порушень водіями правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів. За це, а також за несплату вартості послуг з паркування або паркування на місцях для інвалідів (якщо особа не має такого права) водіям загрожує адмінвідповідальність, притягнення до якої удосконалює новий механізм.

Нагадаємо, минулого року в Україні збільшили штрафи за незаконне паркування на місцях для інвалідів, сума стягнення сягає 1700 гривень. Щодо порушення правил паркування та несплати послуги, то у країні діють норми, які встановлюють для водіїв штраф у 20-кратному розмірі вартості однієї години користування тим платним майданчиком, на якому сталося порушення.


Інспектори з паркування отримали нові повноваження

Новий закон передбачає, що, окрім поліцейських, право притягати до відповідальності порушників (якщо це порушення зафіксоване в режимі фотозйомки/відеозапису) отримують і інспектори з паркування. Останнім також надається право здійснювати тимчасове затримання автотранспорту шляхом евакуації та доправлення для зберігання на спецмайданчик чи стоянку.


Заочні штрафи

Ще однією новацією є те, що отримати штраф водій може не тільки під час спілкування з поліцейським або інспектором, а й заочно, знайшовши постанову про адмінпорушення на лобовому склі своєї автівки. Важливо, що постанову виписуватимуть на ім’я саме власника, тобто особи, за якою зареєстровано транспортний засіб.

Проте, тут законотворці передбачили винятки. Так, якщо номерні знаки або сам автомобіль були викрадені до моменту правопорушення, про що власник авто повідомляв компетентні органи, його звільняють від відповідальності. Така ж норма діє і для тих водіїв, які передали право керування транспортним засобом іншій особі. У цьому разі до правоохоронних органів потрібно надати відповідні документи та відомості про особу, якій це право передав власник.

Звільняється останній і від сплати штрафу тоді, коли фактичний порушник сплатить штраф і особисто звернеться до органу стягнення із заявою та копією документа про оплату штрафу.


Штраф за 50-відсотковою знижкою

Для того щоб штрафи порушники сплачували вчасно, у законі є деякі заохочувальні норми. Так, штрафи для порушників не збільшуються, проте з’явиться можливість оплачувати їх з 50-відсотковою знижкою за умови, якщо штраф погасять у десятиденний термін.
Якщо ж водій не сплачує штраф протягом 30 днів з дня отримання або відмови від отримання постанови про адміністративне правопорушення, нараховується пеня в розмірі штрафу. А якщо боржник не сплатить суму ще протягом 30 днів, надсилається постанова до виконавчої служби для примусового виконання.


Читайте також: У масштабній аварії в Харкові загинули дві людини. Фото

Олександр Ушаков