Об’єднана громада отримає повноваження міста обласного значення

26.06.2015 14:58 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Про це, в ході інтерв’ю, розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов

Які переваги об’єднання громад відчують на собі прості жителі області?

– Об’єднана громада отримує повноваження міста обласного значення. Тут можна буде отримати всі соціальні послуги, які зараз надаються тільки в райцентрі, і людині потрібно дочекатися автобуса, який їздить один-два рази на день, проїхати 50–60 км, а потім відстояти довжелезні черги. Йдеться і про казначейське обслуговування, і про пенсійне забезпечення, і про нарахування різних соціальних виплат, субсидій тощо. Усе це люди зможуть отримати там, де живуть. Якщо і доведеться їхати до центрального населеного пункту громади, то не більше 10 км.
Дуже мало населених пунктів сьогодні мають нормальні амбулаторії, де є необхідне обладнання, кваліфіковані спеціалісти. Тобто знову ж – людина має їхати до райцентру, навіть якщо дуже погано почувається. Об’єднані ж громади за рахунок власних надходжень зможуть розвивати і медичну сферу.
Наша задача – зробити громаду базовим органом. З часом там має зосередитися максимальна кількість послуг, з’являться умови для розвитку підприємництва, залучення інвестицій.

А як вплине реформа на освіту в районах?

– Нам треба бути чесними, насамперед, перед самими собою та молоддю, яка отримує освіту в селі. Сьогодні в нас є чимало шкіл, де навчається по 20–30 учнів, де вчитель математики – він же вчитель географії та фізичної культури... Хіба це відповідальний підхід до освіти? Ми не можемо утискати учня сільської школи у праві здобути знання, адже від цього залежить його подальша освіта і взагалі – розвиток особистості. У селі народжуються мудрі та працьовиті люди, ми маємо створити для них умови розвитку. Тому в малих селах доцільно залишити молодшу школу, 1–4 класи, щоб малеча була поруч із домом. Але далі діти мають здобувати освіту у школах із повноцінною матеріально-технічною базою та необхідною кількістю вчителів. Наша задача – вивезти їх до такої школи шкільним автобусом по безпечній, відремонтованій дорозі.

Повний текст інтерв’ю читайте на завтрашньому номері газети "Слобідський край" (№76 від 27 червня)

Тетяна Огородня, інтерв’ювала 

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта