Олександр Буланий: «Застрахована особа може звернутися до нас і отримати всі соціальні послуги»

16.09.2017 12:42 Суспільство
Фото: Роман Шупенко Фото: Роман Шупенко
1 серпня завершилася реорганізація Фондів соцстрахування з тимчасової втрати працездатності й від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Як вплине ця реформа на платників ЄСВ, які виплати та послуги зникли, а які з’явилися, кореспондент «СК» дізнавався в начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області Олександра Буланого.

Усе в одному місці

– По суті, два фонди злилися в одне ціле – Фонд соціального страхування України. Після цього що зміниться для людей, які застраховані в них?

– Насамперед усі соціальні гарантії, які передбачені законодавством для застрахованих осіб, надаються тепер в одному місці. Мова йде про сервісну послугу, й відтепер застрахована особа може звернутися до нас і отримати всі соціальні послуги. Усі права та обов’язки згаданих фондів перейшли до новоутвореного Фонду та його робочих органів. Створено нове управління з 16 міжрайонними структурами, які займаються обслуговуванням усіх застрахованих осіб. Їх у нас майже 240 тис. Відповідно до законодавства, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Фонд надає такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг, як допомога при догляді за хворою дитиною, по вагітності та пологах, на поховання (крім поховання пенсіонерів і безробітних), оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм. У разі нещасного випадку на виробництві та настанні страхового випадку Фонд здійснює страхові виплати: щомісячно в разі часткової чи повної втрати працездатності, компенсуючи відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, щомісячно особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати працездатності та членам його сім’ї (через смерть потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві), дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності, медико-соціальні послуги. Також Фонд надає решту страхових послуг, як-от рання діагностика професійного захворювання.

– Як швидко людина може отримати гроші у разі настання страхового випадку?

–  За півтора роки моєї роботи не було жодного випадку, аби Фонд протягом 10 днів з моменту отримання заявки від підприємства не виплатив гроші. Узагалі встигаємо за п’ять-шість днів, максимум – сім. Усі ж затримки виникають переважно з боку самого підприємства, на якому працює людина.

До санаторію після стаціонару

– Ще не так давно освітяни, медики та й решта застрахованих працівників мали змогу відпочити в санаторіях, сплативши за путівку певний підйомний відсоток грошей. Зараз таку можливість втрачено…

– Дійсно, на жаль, із переліку видів послуг, що надаються Фондом, виключено оплату путівок на санаторно-курортне лікування, до дитячих закладів оздоровлення, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, придбання дитячих новорічних подарунків. Річ у тому, що з 1 січня 2015-го набув чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 1105), у якому залишилося на забезпеченні Фондом тільки реабілітаційне лікування. Наскільки мені відомо, питання щодо відновленнясанаторно-курортного оздоровлення нині розглядається в комітетах Верховної Ради.

У нашій області велика увага приділяється реабілітаційному лікуванню. Усі наші санаторії заповнені. Ми перші по країні серед областей, які за державні гроші лікують щорічно до 4,5 тис. осіб (18 % від загальної кількості по Україні). До прикладу, за сім місяців цього року за рахунок коштів Фонду в реабілітаційних відділеннях санаторно курортних закладів отримали лікування 2559 дорослих  після перенесених захворювань і травм і 70 дітей у супроводі дорослого.

– Хто ж все-таки має  можливість отримати санаторно-курортне лікування?

– Будь-яка працююча людина, яка захворіла, і за певними напрямками, такими як кардіологія, неврологія,  захворювання ЖКТ, ортопедія, цукровий діабет та інші, і «на стаціонарі». Зазвичай, людина не завжди має час для відновлення після хвороби. По суті, вона має виписатися і одразу стати до праці. Фонд же дає можливість після стаціонару відновитися в санаторно-курортних закладах.  Для більшої обізнаності людей разом з Управлінням охорони здоров’я Харківської облдержадмі ністрації ми проводимо потужну інформаційну роботу в медичних закладах області. І це дає результати – по області маємо понад 90 % осіб після реабілітаційного лікування, які відновилися й повернулися до праці. Це один з найкращих показників у державі.

– Людина може отримати путівку тільки після перебування на стаціонарі. А якщо в неї хронічне захворювання?

– Є поняття гострого процесу хвороби і хронічного. Усі гострі захворювання у рамках тих профілів, які ми назвали раніше, 100 % є підставою для отримання путівки. Якщо це хронічне захворювання у стадії загострення або рецидив після операційного втручання тощо – людина також має право отримати реабілітаційне лікування. Основна умова – лише після стаціонару.

До слова, новий профіль нашої роботи – це реабілітація дітей у супроводі дорослого. Погодьтесь, путівку у 24 тис. грн не кожна родина спроможна оплатити. Єдина умова – хтось із членів родини має бути застрахованим.

– Чи займається Фонд реабілітацією учасників АТО?

– Із другого кварталу цього року за рахунок коштів Фонду було розпочато роботу з реабілітації учасників АТО – застрахованих осіб. На базі санаторію «Бермінводи» пройшов семінар за участю працівників Фонду, Управління охорони здоров’я ХОДА й керівників закладів охорони здоров’я, науковців, представників Харківської ГО «Спілка ветеранів АТО» та було розроблено рекомендації для цієї роботи. Важливо зазначити, що забезпечення Фондом такої реабілітації стосується лише тих, хто працював, а його мобілізували. У кадрових військових чи «контрактників» – окрема історія. Вони йдуть по своєму відомству. 

Випив на роботі – будеш без грошей

– У разі травмування на виробництві діють інші правила для санітарно-курортного лікування?

– Так, якщо людина отримала виробничу травму, групу інвалідності, то з першою групою вона має право раз на рік пройти санаторно-курортне лікування, навіть є можливість відправляти таких хворих у супроводі, бо часто вони самостійно не можуть пересуватися. Тому, хто супроводжує, відпочинок також оплачується Фондом. До слова, вартість такого відпочинку у супроводі сягає 40 тис. грн.

Людині з другою групою інвалідності – раз на два роки, із третьою – раз на три роки.

Якщо людина, скажімо, під час роботи впала і зламала ногу, інвалідність їй не призначається. Але є факт ортопедичного втручання, тож після стаціонару можна поїхати на реабілітаційне лікування.

– А якщо людина отримала травму у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння?

– Законодавство наголошує: якщо травма отримана за таких обставин, то страхові виплати по лікарняному листу не здійснюються. Перебувати у нетверезому стані на робочому місці не можна. Якщо травмувався, скажімо, дорогою з роботи – це вже побутова травма. У цьому разі йде окреме розслідування.

Ми призначаємо людині або одноразову страхову виплату через нещасний випадок на виробництві, або якщо там є подальша втрата працездатності, є окремий порядок, як нараховується так звана регресна допомога. Скажімо, людина на 20 % втратила працездатність. Вона стає у Фонді на облік. Протягом життя, скільки працюватиме, вона отримуватиме матеріальну  щомісячну допомогу. Станом на 1 серпня 14 350 осіб отримали таку допомогу.

– Якщо людина не сплачує ЄСВ, їй нема чого розраховувати на підтримку з Фонду?

– Фонд активно долучається до роз’яснювальної роботи щодо важливості й переваги офіційного працевлаштування. Не секрет, що досі у нас існує заробітна плата «у конвертах». Робота щодо важливості й переваг офіційного праце влаштування проводиться і Харківською облдержадміністрацією, залучений до цієї роботи і наш Фонд. Ми проводимо по області потужну роз’яснювальну роботу з керівниками підприємств, фізичними особами – підприємцями у формі семінарів.

Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта