Особливості облаштування складських приміщень металевими стелажами

25.05.2021 11:40 Суспільство
Одне з головних завдань складського приміщення полягає у виконанні розвантаження та завантаження товарів.

Одне з головних завдань складського приміщення полягає у виконанні розвантаження та завантаження товарів. Для їх збереження використовуються спеціальні конструкції, що володіють такими важливими властивостями, як місткість, міцність, надійність та довговічність. Всім цим вимогам відповідають стелажі з металу, які виробляються у великому різноманітті видів, що дозволяє вибрати відповідний варіант в залежності від специфіки діяльності складського приміщення.

Причини популярності металевих конструкцій

Використання систем зберігання дозволяє правильно, зручно та безпечно організувати робочий простір. Від цього залежать продуктивність праці, швидкість виконання розвантажувально-завантажувальних маніпуляцій, а також пошук необхідних товарів. Найпопулярнішими є конструкції з металу, що поєднують у собі величезну кількість позитивних якостей. Металеві стелажі характеризуються наступними перевагами:
1. Здатність витримувати великі навантаження. Величина вантажності є найважливішим параметром конструкцій, від якого залежить цілісність розміщених товарів, а також безпека експлуатації систем зберігання.
2. Довговічність — метал має стійкість до впливу різних чинників: волога, агресивні речовини, температурні перепади. Для додаткового захисту сталеві деталі вкриваються різними речовинами: полімери та цинкове напилення.
3. Стійкість до деформації від механічних та фізичних впливів, забезпечуючи цілісність і збереження розміщених товарів.
4. Простота збирання та розбирання — системи зберігання складаються з металевих деталей (вертикальні стійки, горизонтальні балки), для збирання і розбирання яких не потрібно спеціальних навичок та знань.
5. Універсальність — зберігати на стелажах можна різні товари, предмети та вантажі.
6. Привабливий вигляд — конструкції з металу характеризуються презентабельним видом, що дозволяє їх використовувати не тільки в складських приміщеннях, але ще й в архівах, офісах, бібліотеках.

Металеві стелажі відповідають санітарним та гігієнічним нормам, тому їх можна використовувати для зберігання харчових продуктів, наприклад в супермаркетах. На поверхні матеріалу не розмножуються бактерії, а доглядати за такими конструкціями досить легко.

Основні різновиди

Вибирати металеві стелажі для облаштування складу необхідно в залежності від товарів, які планується на них зберігати. Для цього використовуються такі варіанти конструкцій:
- поличні;
- фронтальні;
- набивні;
- мезонінні;
- гравітаційні;
- консольні.
Визначившись з видом або конфігурацією, потрібно врахувати розміри конструкцій, величину вантажності, спосіб з'єднання складових елементів (болтовий чи на зачепах) та тип захисного покриття. У одному складському приміщенні можуть використовуватися декілька різних видів стелажів.