Особливості роботи в таксі на власному авто

22.04.2021 10:15 Суспільство
Приватні перевезення входять до найбільш популярних способів отримання додаткового заробітку у власників легкових автомобілів. А для деяких автолюбителів така діяльність стає основною.

Річ у тому, що існуюча на українському ринку висока конкуренція між сервісами таксі диктує компаніям необхідність шукати шляхи оптимізації витрат. Як наслідок, багато фірм приймають рішення на користь співпраці з приватними особами.

Завдяки цьому власники авто мають можливість отримувати додатковий заробіток у вільний від основної діяльності час. При цьому кожен водій самостійно вирішує, коли та скільки часу йому проводити на маршруті. Виняток становлять лише таксисти на орендованому транспорті. Але в такому випадку робота на перевізника стає основним джерелом отримання доходу.

Як працевлаштуватися в таксі

Кожна диспетчерська служба висуває свої вимоги до претендентів, але в цілому вони дуже подібні. Наприклад, щоб влаштуватися на роботу в сервіс таксі Bolt в Полтаві, потрібно мати:

- власний автомобіль;

- права;

- ПТЗ і СТЗ на авто, а також страхове свідоцтво ОСАГО.

Безперечно, претенденту повинно бути не менше 18 років. Крім того, компанія співпрацює лише з людьми, які не мають кримінальних правопорушень в минулому.

Сам процес працевлаштування також дуже простий. Насамперед власнику автомобіля необхідно заповнити спеціальну анкету на сайті обраної компанії. Якщо вона буде розглянута на його користь, то залишиться лише пройти співбесіду та підтвердити водійські навички. Після цього новий співробітник сервісу таксі буде зареєстрований в системі та зможе виконувати замовлення в зручний для себе час.

Переваги роботи на власному авто

Попри те, що деякі сервіси таксі пропонують послуги оренди автомобілів, більшість водіїв вважає за краще виконувати перевезення на особистому транспорті. Це дозволяє отримати деякі важливі переваги, в тому числі:

- працювати тільки в зручний час;

- поєднувати роботу в фірмі з іншими способами отримання доходу;

- самостійно приймати рішення про виконання тих чи інших замовлень.

Такий різновид заробітку у таксі дозволяє водію економити час, адже йому не потрібно кожен день відвідувати автопарк, щоб забрати авто, а потім поставити його на стоянку. Крім того, працювати можна будь-коли, в тому числі на шляху на основне місце роботи або під час ділових поїздок.

Однак має такий тип співпраці з сервісами таксі й деякі недоліки. Головний з них полягає в тому, що усі витрати з обслуговування, технічного огляду автомобіля, а також його підтримки в належному вигляді повністю лягають на його власника. Регулярно мити машину, а також оновлювати страховку теж прийдеться самостійно. Саме з цих причин переважна більшість власників авто розглядають роботу в сервісах таксі тільки в якості джерела отримання додаткового доходу.

Якщо орендувати автомобіль, то основні витрати на його експлуатацію будуть покладені на диспетчерську службу. Однак працювати прийдеться за графіком, в тому числі в нічний час і святкові дні.

Автор: Савелій Мякушко