«Пакунок малюка»: що змінилось у 2024 році

17.01.2024 17:20 Суспільство
Фото: avtokrisla.com Фото: avtokrisla.com

«Бебі-бокс» подорожчав, а його склад переглянули з урахуванням побажань батьків. 

«Пакунок малюка» – це одноразова натуральна допомога від держави сім’ям, в яких народилася дитина. Його було запроваджено ще у 2018 році. Кожні чотири роки склад пакунка повинен переглядатися.

Це відбувається з урахуванням експертної думки не тільки працівників Мінсоцполітики, а й фахівців інших міністерств із залученням батьків немовлят, представників ЮНІСЕФ. За результатами обговорень та фокус-групових досліджень вміст «Пакунка малюка» коригується: враховуються побажання батьків та їх бачення того, які предмети і засоби є необхідними, а також зручнішими та якіснішими. 

Раніше ми писали, хто з жителів Харківщини може отримати допомогу від ЮНІСЕФ

Вартість «бебі-боксу» залежить від прожиткового мінімуму і становить три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Цього року вона зросте до 7689 грн, адже прожитковий мінімум тепер становить 2563 грн.

Наразі «Пакунок малюка» проходить процедуру державної реєстрації. Там збільшено кількість або додано товари, які користуються попитом, наприклад, багаторазові вологостійкі пелюшки, теплий одяг для немовлят (шапочки та чоловічки), збільшено розмір пледа-ковдри для зручнішого використання. Натомість зменшено кількість одягу найменшого розміру, з якого малята швидко виростають (бодіки, штанці-повзунки) тощо. 

Право на «Пакунок малюка» мають також усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі або патронатні вихователі, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а ще особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили дитину.

А ще ми писали, що медичний огляд дитини тепер проводить «сімейник»

 У батьків або осіб, які їх замінили, є 30 календарних днів від народження дитини, щоб подати заяву про отримання «Пакунка малюка» до органів соцзахисту населення чи ЦНАПу за місцем проживання. Отримати його можна як у пологовому будинку, так і пізніше в управлінні соцзахисту або ЦНАПі. 

З документів знадобляться:

  •     заява у довільній формі; 
  •     копія свідоцтва про народження малюка;
  •     якщо є, то довідка ВПО. 

Якщо батьки вирішили замість «бебі-боксу» взяти грошову компенсацію, оформити виплату можна в управлінні соцзахисту, ЦНАПі або онлайн – через портал «Дія». Зробити це слід не пізніше ніж 12 місяців з народження дитини.

Для отримання грошової компенсації знадобляться такі документи: 

  •     заява за зразком;
  •     копія свідоцтва про народження дитини;
  •     посвідка на постійне або тимчасове проживання;
  •     код платника податків;
  •     довідка з пологового, що не отримували «Пакунок малюка»;
  •     особовий банківський рахунок.

Нині використати компенсацію можна на будь-що – зокрема на їжу, ліки, пальне. Через воєнний стан скасували й вимогу витратити кошти протягом року – тепер термінів немає.

Автор: Ірина Мнішек