Пам'ятний знак на площі Свободи: головний архітектор Харкова прокоментував проект

07.02.2017 09:31 Суспільство
Фото: city.kharkov.ua Фото: city.kharkov.ua
Авторський колектив проекту-переможця відкритого конкурсу на кращий ескізний проект пам'ятного знака на площі Свободи 6 лютого поспілкувався з журналістами.

Співавтор, головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький 6 лютого розповів, що харківські архітектори різних часів бачили в центрі круглої частини площі Свободи певний шпиль, або вертикаль, про що збереглися документальні свідчення. Про це повідомляє сайт Харківської міської ради.

Так, на аксонометричній проекції 1929 року на цьому місці зображено вертикальний обеліск. З огляду на фінансові труднощі будівництво не було реалізовано в повному обсязі — монумент не побудували. Після війни, в 1947 році, з'явився проект відновлення площі Свободи, і також в круглій частині — шпиль. Цей макет досі можна побачити в Будинку архітектора. У 1952 році було створено панно, яке і зараз висить в залі очікування на Південному вокзалі. На ньому зображено пам'ятник Шевченку, університет, Держпром і на тлі останнього — обеліск.

«Таким чином, історія говорить про те, що в Харкові з самого початку будівництва площі Свободи хотіли поставити вертикаль в її круглій частині. Саме так і виникла ідея роботи, якій була присуджена перша премія за підсумками бліц-конкурсу. Це пам'ятний знак харківської історії, пам'ятний знак нашому краю», зазначив Сергій Чечельницький.

Юлія Світлична висловилася щодо пам`ятного знака на площі Свободи 

За його словами, для монумента спеціально були відібрані фігури чотирьох значущих історичних персонажів, про яких, проте, харків'яни знають мало або взагалі не чули (докладніше з усіма фігурами можна ознайомитися тут).

«Ми дуже розширили рамки історії, взявши великі періоди — часи скіфів, Київської Русі, козацької доби та XIX століття. Це не пам'ятник конкретним особистостям, це пам'ятник історії нашої землі», зазначив скульптор Олександр Рідний.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта