Паспорти у смартфоні: які онлайн-сервіси з’являться в Україні

24.01.2020 17:00 Суспільство
Фото: Нова правда Фото: Нова правда
Уже в кінці лютого ID-картка та закордонний біометричний паспорт в Україні стануть цифровими документами. Як повідомили в Міністерстві цифрової трансформації, електронні паспорти не замінять звичайний і не дозволять використовувати смартфон для мандрівок за кордон, але в більшості побутових ситуацій вистачить і їх.

Нове для водіїв

Так, електронний варіант документів через додаток «Дія» можна буде використовувати під час поїздок залізничним або повітряним транспортом у межах країни, на пошті, для здійснення банківських операцій, пред’являти правоохоронцям та касирам при купівлі алкоголю та тютюну, під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг і при вході до адміністративних будівель.

Також у Мінцифрі розповіли про інші можливості, якими поповнився онлайн-сервіс державних послуг. Зокрема, на початку цього тижня в Електронному кабінеті водія з’явилася нова безкоштовна послуга «Керування належним користувачем».

Нагадаємо, сьогодні в Електронному кабінеті водія, запуск якого відбувся наприкінці 2018 року, користувачі можуть дізнатися інформацію про власні водійські посвідчення, транспортні засоби та адміністративні правопорушення. Крім того, в е-Кабінеті можна сплатити штрафи, зареєструватися в електронній черзі на отримання послуг у сервісних центрах МВС, замовити безкоштовну чи платну послугу перевірки транспортного засобу за його VIN-кодом, а також – індивідуальний номерний знак.

Нова безкоштовна послуга «Керування належним користувачем» передбачена для осіб, які на законних підставах користуються транспортним засобом, що їм не належить. Можливість зазначати належного користувача транспортного засобу (ТЗ) стане у пригоді автомобілістам у зв’язку з появою нових правил та налагодженням системи фото- і відеофіксації та паркування. Адже нести відповідальність за свою поведінку на дорозі має безпосередньо водій авто, а не його власник (отримувати сповіщення про нові штрафи, сплачувати їх тощо).
Як зазначили в Мінцифрі, це перша онлайн-послуга в Україні, яка була створена відразу в електронному форматі. Так працює принцип «digital by design», коли не переводять в онлайн уже наявні адміністративні послуги, а створюють нові, спираючись на онлайн-досвід користувачів.

Цей онлайн-сервіс доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua та на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги». Замовником послуги може бути фізична або юридична особа. Для цього необхідно авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID, обрати з переліку послугу «Керування належним користувачем». Далі потрібно ввести VIN-код автомобіля, для якого особа хоче стати належним користувачем. Після цього система видасть деперсоніфіковану інформацію про автомобіль, не про його власника. Далі користувач має обрати підставу для належного користування (домовленість з власником; довіреність на право користування ТЗ; договір оренди, найму чи позики; договір фінансового або оперативного лізингу) та ввести e-mail і телефон власника авто.

Після цього необхідно перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування, та підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Після цього власник отримує листа з посиланням на онлайн-заяву. Для успішного завершення процедури власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення. Якщо підставою для призначення є лише домовленість, власник автомобіля має підписати заяву за допомогою КЕПу. Перевірити статус підтвердження заявки особа, яка замовила послугу належного користувача, може в е-Кабінеті. Повний цикл надання послуги онлайн триває один робочий день.

Читайте також:  Які електронні сервіси запроваджують у Харкові

6 мільйонів за три роки

21 січня в Україні запрацювала в тестовому режимі Національна онлайн-платформа з цифрової грамотності osvita.diia.gov.ua. Офіційний запуск онлайн-платформи відбудеться 30 січня. Як повідомили в Мінцифрі, відтепер кожний українець має безкоштовний доступ до цифрової освіти. Загалом, у планах Уряду – навчити мінімум 6 мільйонів українців цифровій грамотності за три роки.

Для навчання цифровій грамотності обраний інноваційний формат – освітні серіали. Тож на онлайн-платформі доступні три освітні серіали: базовий серіал з цифрової грамотності, серіал з цифрової грамотності для вчителів і серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей».

Запрошеними гостями освітніх серіалів з цифрової грамотності стали українські зірки: акторка, телеведуча, народна артистка України Ольга Сумська, телеведуча, громадська діячка, перший в Україні Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення Марія Єфросініна, українська телеведуча Надія Матвєєва та український режисер Руслан Ханумак.
«При розробці освітніх серіалів спирались на загальноєвропейські стандарти викладання та оцінки цифрової компетентності. Зокрема, базовий серіал з цифрової грамотності спирається на Рамку цифрової компетентності для громадян DigComp. В основі серіалу з цифрової грамотності для вчителів – Європейська рамка цифрових компетенцій для освітян DigComp Edu», – повідомили в міністерстві.

Також на онлайн-платформі є тест на загальну цифрову грамотність, який допоможе визначити можливі прогалини в знаннях. Тестування також передбачено після кожної серії освітнього серіалу, а за результатами фінальних тестів видається електронний сертифікат.

Поступово, впродовж кожного року, на онлайн-платформу додаватимуться нові освітні серіали. Планується запустити спеціалізовані та нішеві курси для підприємців, lifestyle курси, курси нових цифрових професій. Ці курси будуть розраховані на більш просунутих користувачів цифрових технологій.