ПАТ «Харківгаз» та ПАТ «Харківміськгаз» розповіли про газові коефіцієнти

Promo
05.04.2019 15:39 Суспільство
Приведення обсягів газу до стандартних умов для всіх споживачів передбачено діючим законодавством, – повідомили харківські газовики.

Крім того, оптовий постачальник газу – Нафтогаз передає в газорозподільні мережі регіону блакитне паливо для побутових споживачів, приведене до стандартних умов. При цьому жодної санкції до Нафтогазу не застосовується.

Відтак, в п. 5.3 розділу V типового договору між газовими компаніями та споживачами – мешканцями регіону чітко зазначається, що за розрахункову одиницю розподіленого та спожитого природного газу береться один кубічний метр природного газу, приведений до стандартних умов. Типовий договір було прийнято та затверджено НКРЕКП.
Згідно з Кодексом газорозподільних систем, що також був затверджений держрегулятором, об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов. ПАТ «Харківгаз» діє в правовому полі та не має підстав порушувати вимоги чинного законодавства, – розповіла прес-секретар Харківгазу Ольга Клименко.

Тарифи на розподіл (доставку) Харківгазу та Харківміськгазу кілька років є збитковими. «За останні роки суттєво зросла ціна газу для споживачів. Цю ціну визначає Кабінет Міністрів України, а отримує Нафтогаз. Тариф на доставку палива, не зважаючи на інфляцію та підвищення рівня мінімальної зарплати, не переглядався регулятором», – зазначила прес-секретар Харківміськгазу Марина Зубова.

За даними газовиків, основна причина збитковості пов’язана з придбанням газу на виробничо-технологічні потреби.
Наприклад, ПАТ «Харківміськгаз» через занижене фінансування регулятором в тарифі може закупити газу для виробничих витрат у 2 рази менше, ніж необхідно.