Пенсіонери Харківщини зможуть отримати безоплатно ЛЕД-лампи

05.12.2023 18:20 Суспільство
Фото: УНІАН Фото: УНІАН

Цю можливість мають пенсіонери, які проживають у сільській місцевості. Лампи вони можуть отримати у своїх відділеннях Укрпошти.

Уряд вніс зміни до умов реалізації програми обміну ламп розжарювання на світлодіодні. На засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення впровадити додаткову можливість отримання пенсіонерами по п’ять світлодіодних ламп безпосередньо у відділеннях поштового зв’язку АТ «Укрпошта» за наявності пенсійного посвідчення. 

Ця програма почала діяти з 5 грудня. Скористатися нею можуть і ті пенсіонери, які раніше вже обмінювали лампи розжарювання на енергозберігаючі.

Згідно з нею, пенсіонери, які проживають у сільській місцевості, зможуть отримати безоплатно п’ять ЛЕД-ламп. 

Пенсіонерам, які завітають у відділення, потрібно мати із собою:

  •  паспорт,
  •  ідентифікаційний код,
  •  пенсійне посвідчення,
  •  діючий номер телефону. 

Цього разу, уточнюють урядовці, пенсіонерам не треба буде одразу нести старі лампи на обмін. Їх можна буде принести у відділення Укрпошти протягом місяця з моменту отримання п’яти додаткових світлодіодних ламп.

Додаткові енергоощадні лампи пенсіонери зможуть обміняти безкоштовно, доки світлодіоди будуть у наявності.

Нагадаємо, що перший етап програми почав діяти на початку 2023 року. У ході його реалізації громадяни та юридичні особи отримали більше 21 млн світлодіодних ламп. Це допомогло суттєво знизити навантаження на енергосистему країни. 

Раніше ми писали також про  п’ять причин, чому можуть несподівано зрости борги за електрику

Мета другого етапу – замінити ще близько 18 млн ламп розжарювання на енергоефективні лампи. За попередніми оцінками, економічний ефект від цього обміну дозволить сумарно економити одночасно до 1000 МВт, що дорівнює роботі блока атомної електростанції.

Автор: Ірина Мнішек