Харківські переселенці з Донбасу повертаються додому, але не всі

09.07.2014 11:10 Суспільство
http://prosport-ru.tsn.ua/ http://prosport-ru.tsn.ua/
Після звільнення основних осередків повстання у Слов'янську і Краматорську перші переселенці, які тимчасово мешкали на Харківщині, вже збираються повертатися додому.

Як “СК” розповіла начальник управління соціального захисту населення Близнюківської райдержадміністрації Надія Тимощук, в останні днів донеччани перестали звертатися до них за допомогою.

- Якщо раніше до нас приходили по 5-10 людей щодня, то тепер тиша. Ми провели моніторинг, і згідно з ним з 427 переселенців, які тимчасово мешкали на території району, близько 15 % уже поїхали назад. Люди повертаються до Слов'янська, Краматорська. Тим паче, що вже відновилося транспортне сполучення, - розповіла Надія Тимощук.

Схожа ситуація і в Куп'янському районі. За словами заступника голови райдержадміністрації Анатолія Дробота, зараз на території району тимчасово мешкають майже 300 переселенців з Донбасу. З них 180 жителів Слов'янська оселилися на території заміського дитячого табору “Прометей”.

- Люди збираються повертатися до Слов'янська, а ми тепер будемо зустрічати людей з Луганська і Донецька, - сказав Анатолій Дробот.

А на Барвінківщині, де у понеділок для переселенців обладнали спеціальне наметове містечко на 300 осіб, узагалі відпала необхідність у такому житлі. Потік населення із зони АТО припинився, а ті люди, які приїхали на Харківщину раніше, вже подумують над тим, щоб їхати додому.

- Деякі збираються їхати назад, але не всі. Пенсіонери, наприклад, чекають на виплати пенсій. Дехто не хоче поки повертатися до Слов'янська і Краматорська, бо там немає світла і води. Є люди, які чекають поки у їх рідних містах відбудують принаймні основні комунікації, - розповіла керівник апарату Барвінківської райдержадміністрації Наталія Щегурова. - Вчора ми намагалися зв'язатися по телефону з офіційно зареєстрованими переселенцями, а їх у нас 1,5 тис. Я мало кому змогла зателефонувати. В основному телефони знаходяться не в зоні дії, а отже, я припускаю, що люди повернулися додому.

А от на території Ізюмського району картина зовсім інакша. Кількість переселенців не зменшується, а. навпаки, зростає. Як розповіла голова Ізюмської райдержадміністрації Любов Шамрай, якщо ще на днях кількість людей із зони АТО у районі сягала 680 чоловік, то у середу їх кількість зросла до 840.

- Я сама очікувала відтоку переселенців, але у нас, навпаки, йде наплив цих людей, - сказала Любов Шамрай. - Я нещодавно розмовляла з мером Святогірська, і він сказав мені, що населення до них не повертається, бо зруйновані комунікації.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта