Стало відомо, за яких умов переселенці зможуть голосувати на Харківщині

18.08.2015 14:30 Суспільство
Фото: 24today.net Фото: 24today.net
Єдиною можливістю взяти участь у місцевих виборах для переселенців є офіційна реєстрація. Потрібно отримати прописку або принаймні укласти офіційний договір-оренди на житло.

Голосувати на цих місцевих виборах зможуть лише громадяни, які потраплять в державний реєстр виборців. І якщо з переважною більшістю українців проблем не виникне, то участь у виборах вимушених переселенців досі залишається питанням дискусійним. Згідно з новим законом "Про місцеві вибори", переселенці мають право обирати владу на місцях, однак для цього вони повинні стати частиною даної громади. Щоб підтвердити цей факт, треба мати офіційну реєстрацію: прописку або договір-оренди на житло. А от саме свідоцтво про те, що ви є вимушеним переселенцем, права голосу ще не надає.

- З цього приводу було багато дискусій, однак в результаті прийшли до висновку, що голосувати мають лише люди, які є частиною даної громади. Переселенці перебувають тут тимчасово. Вони можуть в будь-яку хвилину поїхати в інше місто, тому за великим рахунком на них не впливає, хто пройде в обласну раду чи стане мером, - сказав голова харківського відділення Комітету виборців України Михайло Камчатний. - А от якщо вони придбають тут квартиру або отримають прописку у родичів, то автоматично ввійдуть в громаду.

Однак тут виникає інша проблема. Якщо переселенець прописується в іншому населеному пункті, то по суті він вже перестає бути переселенцем, а отже втрачає право на державну допомогу по оплаті житла. Тому виходить двояка ситуація, і люди вже мають самі визначати, що для них важливіше: участь у виборах чи державна дотація.

До речі, офіційні запрошення на вибори українці мають отримати до 14 жовтня, а списки виборців на дільницях повинні бути оприлюднені до 12 жовтня.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта