Перевірено склад харківської вареної ковбаси. Результати невтішні

05.05.2014 14:53 Суспільство
http://4e4evica.ru/ http://4e4evica.ru/
Вже давно минули часи, коли на полицях магазинів лежала лише знаменита «Докторська» варенка.

Проте, її смак  досі з ностальгією згадують на просторах колишнього СРСР. А от про якість варених ковбас, якими сьогодні завалені супермаркети, вже ходять легенди, і як виявилося – недарма.

Прийнято вважати, що продукти з м’яса, у тому числі варені ковбасні вироби, є джерелом деяких незамінних амінокислот, заліза і вітамінів групи В. Проте ковбаса може бути корисною лише тоді, коли виготовляється відповідно до встановлених рецептур. Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» у рамках проекту незалежної споживчої експертизи харчових продуктів перевірили якість варених ковбас, які продають у торговельних мережах області.

Як розповів генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, для тестування було придбано вісім зразків варених ковбасних виробів вищого ґатунку. Якість продукції визначалася за органолептичними, фізико-хімічними показниками (масовими частками вологи, білка, жиру і глутамату натрію), за вмістом консервантів і синтетичних барвників, наявністю сої і показниками мікробіологічної безпечності, а також за якістю пакування та маркування. Результати експертизи виявилися невтішними – сім зразків з восьми за різними показниками не відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на упаковці.

Сьогодні існує велика кількість варених ковбасних виробів вищого ґатунку, які виготовляються як відповідно до вимог національного стандарту України, так і згідно з технічними умовами підприємств-виробників. Проте в будь-якому разі ці вироби повинні складатися на 100 % із сировини тваринного походження, а саме: м’яса знежилованого, сала, жиру-сирцю, субпродуктів, сиру, вершків, молока та курячих яєць. На жаль, не всі виробники дотримуються встановленої рецептури. Наприклад, із перевірених харківськими спеціалістами в продукції торгових марок «Фарро», «Луганські делікатеси» та «Щирий кум» виявлено підміну м’ясної сировини на більш дешеву та менш якісну – соєві білки. Окрім цього, у п’яти зразках ковбасних виробів (торгові марки «Щирий кум», «Фарро», «Луганські делікатеси», «Сытный ряд» і «Щит») було виявлено харчову добавку – підсилювач смаку та аромату глутамат натрію. А от консервантів, синтетичних барвників і крохмалю в жодному із зразків не знайшли.
Також були зауваження до фізико-хімічних показників. У продукції торгових марок «Сытный ряд», «Луганські делікатеси» та «Щирий кум» було занижено вміст білка, у зразках торгових марок «Щит» і «Сытный ряд» завищено вміст жиру, а в ковбасі «Лікарська» вищого ґатунку ТМ «Щирий кум» завищено вміст вологи.

За органолептичними показниками не відповідали вимогам нормативних документів сосиски «Шкільні» (ТМ «Щит») і «Тигрик» (ТМ «Ятранчик»), а саме: фарш на розрізі мав пори розміром до 3 мм замість передбаченої нормативним документом можливої наявності лише дрібної пористості.

Кіра Малєжик, матеріал з газети "Слобідський край" № 52-53 від 03.05.2014

Джерело: SLK
Автор:
Администратор сайта