Перший випадок дифтерії зафіксували в Харкові

04.11.2019 09:00 Суспільство
Фото: novograd.city Фото: novograd.city
31 жовтня у Харкові зареєстровано випадок локалізованої дифтерії мигдаликів у жінки.

Як повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі, харків'янка звернулась по медичну допомогу зі скаргами на болі в горлі, підвищення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів. Жінку госпіталізовали до інфекційного стаціонару, де отримує відповідне лікування.

"За результатами проведених лабораторних досліджень у хворої виявлено коринебактерію дифтерії нетоксигенний штам, що дає підстави віднести цей випадок до категорії «можливий». Для спростування чи підтвердження діагнозу обсяг лабораторних досліджень розширено, дослідження тривають", — повідомили в лабцентрі.

Читайте також: Невідомі обікрали редакцію районної газети на Харківщині

Дані щодо проведених профілактичних щеплень проти дифтерії захворілій відсутні. Також у вогнищі за місцем проживання та роботи захворілої організовано та проводиться комплекс протиепідемічних заходів. Всього медики обстежили 27 осіб.

За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ, станом на 1 жовтня в Україні щеплено 59,5 % дітей віком до одного року та 52,3 % дорослих від кількості, що передбачена плановою вакцинацією. Загалом за вказаний період щеплено лише 200 000 дітей віком до року та 1,5 млн дорослих.

Наразі в Україні наявно 6 мільйонів 800 тисяч доз вакцини від дифтерії для усіх вікових категорій за Календарем профілактичних щеплень. Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії, наявність якого практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та допомагає зменшити захворюваність.

Вакцинація відбувається у кабінетах щеплень дільничних поліклінічних закладів (безкоштовно). Також можна вакцинуватися власним коштом у приватних кабінетах щеплень.


Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Симптоми дифтерії:

Інкубаційний період дифтерії становить 2–10 днів: 

біль у горлі;
підвищена температура, лихоманка;
набряк слизової оболонки ротоглотки;
наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;
набряк шиї;
збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Автор: Олександр Ушаков