Під час перевірки Центру екстреної допомоги виявили низку порушень – ХОДА

27.10.2020 10:16 Суспільство
Фото: КНП ХОР "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Фото: КНП ХОР "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф"
26 жовтня у Харківській ОДА повідомили результати перевірки, яку провели в Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

За словами голови ХОДА Олексія Кучера, під час перевірки комунального закладу аудитори виявили низку порушень.

– Серед найбільш кричущих – проведення закупівель вартістю понад 200 тис. грн не через «Прозорро». Це пряме порушення Закону України «Про публічні закупівлі». Загалом за період, який перевіряли, так «непублічно» витратили 1,4 мільйона гривень. Також виявили штучне завищення вартості закуплених підприємством товарів на суму понад 93 тисячі гривень, – повідомив Олексій Кучер.

Про проблеми з фінансовою дисципліною, на думку аудиторів, також свідчить той факт, що на кінець першого півріччя 2020-го Центр недовикористав понад 620 тисяч гривень виділених коштів.

Також аудитори виявили, що низку приміщень Центру використовують не для надання екстреної допомоги (така ситуація – у Чугуївському відділенні та відділеннях № 1 та № 4 у місті Харкові).

Окрім питань до прозорості закупівель та використання майна, за словами голови ОДА, на підприємстві виявили організаційні проблеми, які суттєво позначаються на якості медичних послуг.

Читайте також: На Харківщині за добу від коронавірусу померло дев'ять людей

– Так, протягом року суттєво зменшилась кількість бригад швидкої медичної допомоги: зі 147,8 одиниці на 10 тисяч населення до 137 одиниць. Це на 67 бригад менше, ніж має бути за планом. Зрозуміло, що така нестача медиків призводить до несвоєчасного та недостатньо якісного надання допомоги людям, – наголосив Олексій Кучер.

Він також відзначив, що протягом усього періоду перевірки аудиторам ХОДА чинили опір у Центрі екстреної медичної допомоги.

– Протягом усього терміну аудиту підприємство не надало жодних документів та інформації для проведення внутрішнього аудиту. Аудитори 22 рази виїжджали до відділень екстреної невідкладної допомоги на території Харкова та області. У жодному з відділень їх не допустили до виконання обов’язків, – повідомив голова ОДА.

Загалом висновок, який зробили перевіряючі щодо діяльності підприємства, негативний.

– Вважаю такі результати аудиту достатніми для того, щоб ставити питання про відповідність керівника Центру пана Забашти займаній посаді. Саме це ми плануємо зробити на найближчих сесіях Харківської обласної ради, – додав Олексій Кучер.