Пільги для захисників: на що можуть розраховувати військовослужбовці (відео)

22.02.2024 15:51 Суспільство

На жаль, мати право на пільги та користуватися ними – іноді це не одне й те ж саме. Чому так відбувається та що робити, аби отримувати те, що громадянам гарантують держава та громади, – читайте в нашому матеріалі.

Що гарантує держава

Згідно із Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», держава гарантує матеріальне та грошове забезпечення, надання медичної допомоги, а також низку пільг. Зокрема, держава гарантує такі пільги для своїх захисників.

1. Під час дії режиму воєнного стану військовослужбовці мають кредитні та податкові пільги. Їм не нараховуються (за деякими винятками) штрафні санкції за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності, у тому числі банками, фізичними особами, а також проценти за користування кредитом.

Також, згідно з Податковим кодексом України, військовослужбовці звільняються від сплати військового збору.

2. Мобілізовані мають право на збереження свого місця роботи, а час проходження військової служби зараховується до страхового стажу.

3. Військовослужбовці мають право на безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом у відрядження; у відпустці в межах України; при переведенні на нове місце проходження військової служби або у зв’язку з передислокацією військової частини; до місця проживання, обраного при звільненні з військової служби, в межах України.

Члени сімей військовослужбовців (крім строковиків) у цих ситуаціях також мають право на безоплатний проїзд. 
Крім того, військовослужбовці мають право на придбання проїзних документів для себе та членів своєї сім’ї на всі види транспорту поза чергою.

4. Дітям військовослужбовців за місцем проживання їх сімей у першочерговому порядку надаються місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

Діти, в яких один з батьків загинув чи визнаний судом безвісти зниклим, протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів.

Також військовослужбовці можуть отримати статус учасника бойових дій, який надаватиме пільги та гарантії, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема пільги на житлово-комунальні послуги, проїзд, санаторно-курортне лікування, отримання земельних ділянок, житла тощо. Додаткові пільги передбачені також для військових, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій.

– У нас соціально орієнтована держава, тож прописана велика кількість різних пільг для військовослужбовців. Але виконання гарантованого не забезпечується через недофінансування, тож виконується не все прописане, – каже адвокат, юрист Центру надання підтримки ветеранам і їхнім родинам Роман Лихачов.

Коли механізм не працює

Крім недофінансування, механізм отримання пільг не працює ідеально й через те, що самі військовослужбовці не користуються своїми правами.

– Іноді люди чомусь соромляться пред’являти свої документи для користування пільгами. Ще до 24 лютого 2022 року в нас було декілька справ, коли відмовлялися безоплатно возити в приміському транспорті учасників бойових дій. Виникали конфлікти. Тож людина і не показує документи, щоб водій не починав кричати: «Розкажи, де ти там воював», а одразу сплачує за проїзд, – розповідає адвокат.

Ще один важливий момент – незнання законодавства. Людина просто не знає, що має певні гарантовані пільги. Звісно, найкращим варіантом було б, щоб людина сама шукала корисну інформацію, ті ж соцмережі та преса надають таку можливість. Але, якщо відверто, дуже часто зустрічається ситуація, коли людина не знає, як і де знайти потрібну інформацію, а йти за консультацією до фахівців не хоче, бо це ніби дуже дорого.

– Насправді це не так, працює багато центрів безоплатної правової допомоги, де можна отримати необхідну консультацію. Ми теж багато справ ведемо безкоштовно, – пояснює адвокат.

Узагалі Роман Лихачов упевнений: не треба створювати прецеденти, коли ви маєте право, але не використовуєте його.

– Немає в нас такої системи, щоб, наприклад, людина отримала статус учасника бойових дій і одразу їй вручили пам’ятку, що тепер ви маєте ось такі пільги. Особисто я вважаю, що можна було б з наданням статусу автоматично реєструвати особу як отримувача пільг. Тобто отримав статус – і одразу дані в реєстр пішли. Немає потреби кудись звертатися та писати якусь заяву. Звертатися із заявою треба було б, лише якщо людина хоче відмовитися від пільг, – каже Роман Лихачов.

Раніше після отримання статусу військовому треба було ставати на облік в управлінні соціального захисту населення, щоб оформити пільги. Зараз ці функції передані Пенсійному фонду України. Для візиту до його відділення необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення учасника бойових дій. Далі заява опрацьовується і особа вноситься до відповідного реєстру.

До речі, документи також можна подати дистанційно, через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Звертатися за пільгами, які гарантовані за законом, можна також на місцевому рівні. У громадах області працюють програми соціальної підтримки своїх військовослужбовців.

Підтримка на рівні громад

Громади Харківської області активно працюють над забезпеченням соціальної підтримки військовослужбовців. У багатьох з них прийняті спеціальні програми для підтримки саме захисників та членів їх сімей, в інших – допомога надається через програми соціального захисту населення.

– Я знаю багато громад Харківської області, де добре налагоджена така робота. Навіть коли людина ще не отримала статус учасника бойових дій, але її, як і всіх, хто воює, у громаді підтримують, виділяють матеріальну допомогу. Та все одно я, як адвокат, завжди раджу подавати запит, щоб отримати інформацію, які програми прийняті, яке в них фінансування? Тобто ви приходите до своєї сільської ради чи військової адміністрації і запитуєте: «Скажіть, будь ласка, які в мене є пільги?». Хоча я б назвав це скоріше не пільгами, а різною формою підтримки, допомоги від громади, – пояснює Роман Лихачов.

Механізм отримання пільг для родин військовослужбовців працює так само, як і для військовослужбовців. Це звернення до Пенсійного фонду, щоб отримати гарантоване від держави, та допомога на місцевому рівні, у громаді.

– Вважаю, що це моральний обов’язок органів місцевого самоврядування – знати кожну родину, чиї батьки, сини та дочки воюють. І родинам також не треба соромитися, а подавати відповідні заяви. Бо ця підтримка не лише матеріальна, вона стосується і так званого соціального супроводу, допомоги, наприклад, з дитячим садком чи харчуванням у школі, – говорить адвокат.

«Слобідський край» провів моніторинг. Про те, як саме організована в них соціальна допомога військовим, розповіли у Балаклійській, Барвінківській, Біляївській, Близнюківській, Борівській, Валківській, Дворічанській, Донецькій, Золочівській, Кіндрашівській, Красноградській, Мереф’янській, Олексіївській, Оскільській, Первомайській, Південноміській, Слобожанській, Солоницівській, Старовірівській, Циркунівській та Чкаловській громадах.

За результатами моніторингу можна зробити висновок, що механізм надання підтримки, яку отримують військовослужбовці та члени їх родин у громадах Харківської області, приблизно однаковий. Хоча залежить усе, звісно, від можливостей бюджету. Забезпечити допомогу на місцевому рівні намагаються навіть прикордонні громади з дуже складною безпековою та фінансовою ситуацією. Як приклад візьмемо деокуповану Циркунівську громаду.

Для підтримки військовослужбовців та їх сімей там розробили Програму соціального захисту населення на 2024–2026 роки, програми «Турбота» і «Захисник». Ними передбачені такі пільги:

– забезпечення дровами в осінньо-зимовий період; 
– адміністративні послуги, інформування та консультування з приводу реабілітаційних заходів тим захисникам, які цього потребують; 
– надання необхідних соціальних послуг; 
– забезпечення безкоштовного проїзду приміським автомобільним транспортом; 
– сприяння в санаторно-курортному лікуванні учасників бойових дій, які отримали інвалідність унаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини.

Передбачена також матеріальна допомога:
– надання одноразової щорічної допомоги учасникам бойових дій у розмірі 5000,00 грн; 
– надання одноразової допомоги військовослужбовцям, які повернулися після закінчення строкової служби, в розмірі 3000,00 грн; 
– надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям військовослужбовців, які загинули під час виконання військового обов’язку, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України під час повномасштабного вторгнення рф, в розмірі 60 000,00 грн одному з членів сім’ї в порядку черговості; 
– надання одноразової щорічної допомоги дітям загиблих захисників та цивільних в розмірі 10 000,00 грн;
– надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які мобілізовані до ЗСУ, в розмірі 50 000 грн для придбання необхідного одягу тощо.

Також ведеться робота: 
– з виявлення та взяття на облік учасників бойових дій і членів сімей загиблих учасників бойових дій, які потребують поліпшення житлових умов, але не перебувають на квартирному обліку;
– із забезпечення безкоштовним оздоровленням та відпочинком, у тому числі на базі літніх шкільних та стаціонарних таборів, дітей загиблих учасників бойових дій в Україні, поранених, які втратили працездатність, та зниклих безвісти;
– з відшкодування частини вартості путівок за самостійне санаторно-курортне лікування (отримання рекреаційних послуг) у санаторно-курортних закладах Харківської області особам, які отримали інвалідність унаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини;
– із забезпечення консультування, інформування, допомоги у зборі та поданні документів для отримання допомоги з інших бюджетів;
– з відшкодування комунальним установам, що мають право на надання таких послуг, вартості ритуальних послуг за поховання загиблих захисників;
– із встановлення на території населених пунктів громади пам’ятних знаків, меморіальних дощок загиблим захисникам і захисницям.

Помічник ветерана

У Харківській області реалізується експериментальний проєкт «Помічник ветерана». Як розповідав журналістам у грудні начальник управління у справах ветеранів Харківської обласної військової адміністрації Олег Пуль, регіон приєднався до проєкту в жовтні 2023 року. Для участі в ньому було обрано 8 великих громад: Балаклійська, Богодухівська, Валківська, Красноградська, Лозівська, Пісочинська, Харківська та Чугуївська.

– Перша група з 9 кандидатів уже проходить навчання за сертифікованою освітньою програмою «Організація роботи фахівця з супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» у Центрі ветеранського розвитку Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, – зазначив Олег Пуль.

За словами начальника управління у справах ветеранів ХОВА, фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб – це повноцінна професія, яка оплачується за рахунок коштів держбюджету та внесена до класифікатора професій, що затверджується наказом Міністерства економіки України.

– Діяльність помічника ветерана не є кабінетною роботою. Він має бути активним, знати, які нові ветерани з’явились у його громаді, і запропонувати цим людям та їхнім сім’ям усі можливі послуги, які входять до його компетенції, – розказав Олег Пуль.

У 2024 році, повідомили у ХОВА, заплановано масштабування інституту «Помічника ветерана» на всі територіальні громади області.

Адвокат Роман Лихачов каже, що ідея проєкту дуже правильна, бо таким чином у громаді буде людина, яка добре знає потреби ветеранів та опікується ними. Але в процесі реалізації проєкту виникає багато питань.

– Я часто чую про те, що військові повинні інтегруватися в цивільне життя. Це для України неправильно, нам треба думати про те, як цивільні будуть інтегруватися у життя військових, бо кількість військовослужбовців і ветеранів збільшується в геометричній прогресії. Тож, чи зможе одна людина у громаді опікуватися всією кількістю ветеранів? Не знаю, чи не завеликим для неї буде таке навантаження? По-друге, ця людина повинна одночасно бути і юристом, і психологом, і менеджером – це теж складне завдання. Тож в принципі задумка хороша, але багато моментів не продумані, – пояснює свою думку адвокат.

Отримувати все, що гарантовано

У Центру надання підтримки ветеранам і їхнім родинам є багато прикладів того, як військовослужбовцям доводиться відстоювати свої права. Всі вони корисні з точки зору розуміння, як побудована система та що треба робити, щоб вона працювала без збоїв.

Роман Лихачов розповідає, що у 2023 році в них було багато справ, пов’язаних з щорічною разовою грошовою допомогою учасникам бойових дій до 5 травня. Держава сплачувала по 2000 гривень, але ті військові, хто звертався до суду, отримували по 8000 гривень.

Багато справ були пов’язані з виділенням земельних ділянок. Наприклад, Центр допоміг виграти суд, коли учасник бойових дій, який зараз у ЗСУ, написав заяву в міську раду, але спочатку отримав відмову. Обґрунтування – він виїхав з Криму, а прописки у Харкові не має, бо внутрішньо переміщена особа.

Останнім часом трапляються випадки, коли родини звертаються до Центру з приводу затримок з одноразовою грошовою допомогою при загибелі військовослужбовця.

– Спочатку держава гарантувала, що родина загиблого одразу отримує 15 мільйонів, а насправді спочатку люди декілька місяців збирають документи, потім декілька місяців чекають рішення департаменту фінансів Міноборони, і лише потім, ще через декілька місяців, починають надходити якісь гроші. Фактично складається ситуація, що майже рік родина – без будь-яких виплат, а це, я вважаю, ненормально, – говорить Роман Лихачов.

Часто юридичної допомоги потребують поранені, які не отримують виплат на лікування. Адвокат розповідає, що днями до них прийшов хлопець, в якого немає руки. Він визнаний таким, що може проходити військову службу, але й досі не отримав ніяких виплат на лікування.

Буквально недавно юристи Центру працювали з родиною полоненого. Запитали, яку саме допомогу вони мали від держави? Виявилося, що жінка навіть не знає про те, що грошове забезпечення військовослужбовця може отримувати його дружина.

– Військовослужбовці повинні отримувати все те, на що мають право. Навіть через суд. Бо саме так, коли людина отримує всі пільги, які їй обіцяє держава, і працює правильний механізм. Приклади, коли хтось щось отримав по закону, мотивують інших. Я завжди кажу хлопцям, які не хочуть займатися вирішенням питання з пільгами через суд: «Ви можете використовувати кошти не на себе, а наприклад, щоб підтримувати військових на фронті, родини тих, хто загинув. Можете робити з цими грошима все, що ви хочете, але не треба породжувати безвідповідальність держави!». Те, що держава гарантувала людям, вона повинна виконувати, – впевнений Роман Лихачов.

«Публікація створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю медіа «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ»  і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу»