Пішоходе, будь готовий: замість попередження – штрафи

04.06.2020 10:35 Суспільство
Фото: lenta.ua Фото: lenta.ua
3 червня парламентарії прийняли за основу законопроєкти, що посилюють відповідальність пішоходів за порушення правил дорожнього руху і зобов’язують їх носити за поганої видимості елементи, що віддзеркалюють світло.

Відповідно до законопроєкту № 2697, пішоходів більше не попереджуватимуть, а відразу шрафуватимуть. Пропонується внести зміни до санкцій частин 1-ї, 3-ї та 4-ї статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення, підвищивши розмір штрафу за порушення пішоходами ПДР, зокрема у разі перебування їх у стані сп’яніння або якщо їх дії спровокували аварійну обстановку.

Зараз непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, невиконання інших правил дорожнього руху тягне за собою попередження чи накладення штрафу в розмірі 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 гривня), у стані сп’яніння – штраф у розмірі 8 неоподатковуваних мінімумів (136 гривень), а в разі створення аварійної обстановки – штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів (170 гривень) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

У разі остаточного ухвалення закону порушник повинен буде сплатити штраф у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 гривень). Якщо пішохід буде напідпитку, то штраф ставатиме 30 неоподатковуваних мінімумів (510 гривень), а у випадку створення аварійної обстановки – 40 неоподатковуваних мінімумів (680 гривень) або 20–40 годин громадських робіт.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що минулоріч на дорогах України загинули 3 454 людини, з них приблизно одна шоста – пішоходи. Також він підкреслив, що в європейських країнах штрафи за схожі порушення значно вищі.

А от у законопроєкті № 2694 пропонується внести зміни до Закону «Про дорожній рух» і зобов’язати пішоходів використовувати в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості світлоповертальні елементи (стрічки, жилети, наклейки).

За порушення цього обов’язку в статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується встановити покарання у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 гривня).

Читайте також: Скандал у жіночому хокеї: харківські «Пантери» відмовляються від нагород