Смерть жінки від ботулізму на Харківщині. Подробиці трагедії

17.05.2016 04:40 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
У Вовчанському районі останній випадок прояву інфекції був 15 років тому

5 травня хвору жінку з місцевого медзакладу перевели до Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні. Відразу стан потерпілої медики визначили як тяжкий, тому весь час, перебуваючи у лікарні, хвора знаходилася на апаратному диханні. Протягом семи днів лікування фахівці ввели дві дози антитоксичної сироватки, але її стан не покращився і вночі 12 травня жінка померла.

У лікарні зазначили, що смерть спричинила велика доза інфекції, про яку свідчить короткий інкубаційний період. Взагалі, інфекція зустрічається рідко, тому сироватка не завжди є в лікарні. Але цього разу в резервах медзакладу ліки знайшлися, та врятувати хвору все одно не вдалося.

Згодом з'ясувалася і причина страшної хвороби — до того, як жінці стало зле, вона вживала тараньку домашнього засолу.

Медики розповіли, що виникнення ботулізму спричинюють неякісно приготовлені та зіпсовані продукти. Часто носіями інфекції можуть бути різні м'ясні та рибні консерви, також траплялися випадки отруєння домашніми заготовками з сала, грибів та перцю. Небезпека є і для любителів посмакувати солоною та сиров’яленою рибою.        

Важливо розуміти, що збудник ботулізму часто розмножується та накопичується в продуктах «гніздами», тому при вживанні одного продукту кількома людьми захворювання може проявитися не у всіх, а кому «пощастить».

- Останній випадок у нашому районі був 15 років тому назад. - розповіла заступник головного лікаря з медичної частини Вовчанської ЦРЛ Вікторія Хвильова. - Тоді померла жінка. Концерву, через яку сталося зараження, вживала уся сім'я, але нещастя трапилося тільки з матір'ю. Тоді медики зробили припущення, що жінка з'їла частину консерви, яка знаходилася під кришкою, де зосередилася найбільша кількість бактерій.

Марина Проценко

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта