Поля в Ізюмському районі усіяні сотнями вирв: Україна рахує збитки, завдані екології

15.07.2022 13:30 Суспільство
У результаті російської військової агресії екології України завдано збитків на суму 143 мільярди гривень. Здебільшого страждають чорноземні ґрунти, з яких на 90 % складаються землі Харківської області.

Про це повідомляють співробітники Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» в ефірі Press Club Kharkiv.

Одним з найголовніших питань в Україні є економічна оцінка наслідків російської збройної агресії. При Державній екологічній інспекції створено оперативний штаб, який працює над методикою порядку визначення збитків. Головна місія оцінки є відшкодування збитків з країни-агресора.

— Ми розуміємо, що є різні прояви деградації в результаті військових дій, і є потреба в їх оцінюванні для того, щоб мати змогу вивірено підійти до оцінки наслідків. І якщо вони будуть ґрунтуватися виключно на українських методиках, які в нас уже є напрацьовані, але не враховуватимуть міжнародний досвід, то, звісно, можуть виникати питання про те, наскільки достовірно та обґрунтовано визначені ці збитки, – каже головний науковий співробітник відділу інноваційної економіки, зовнішніх зв’язків та інформатизації наукових досліджень Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» Анатолій Кучер.

Остаточно оцінити збитки, яких зазнали  ґрунтові ресурси та взагалі довкілля в результаті агресії, можна буде тільки після того, як активні бойові дії припиняться.

— За попередніми даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, зафіксовано понад 400 екологічних злочинів рф на території України, у результаті чого було завдано шкоди на 143 мільярди гривень. Безумовно, що ця сума кожного дня може змінюватися, тому що ми кожного дня маємо фіксацію нових ракетних обстрілів, – пояснює Анатолій Кучер.

З цієї суми, за даними офіційного порталу «ЕкоЗагроза» Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, також можна виокремити одну зі складових, яка стосується забруднення ґрунтових ресурсів нафтопродуктами і становить 3,4 мільярда гривень.

Це все попередні орієнтовні оцінки, які ґрунтуються на випадках, які вже були зафіксовані. Тобто тимчасово непідконтрольні території в цьому розрахунку не враховуються.

Автор: Олександр Манченко