Понад 20 мільйонів гривень на утеплення отримали ОСББ Харківщини

27.11.2019 10:30 Суспільство
ГО "Час дій" ГО "Час дій"
ОСББ та ЖБК Харківської області за чотири роки отримали 73 «теплі» кредити.

Про це повідомив 26 листопада директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Сергій Магдисюк на засіданні постійної комісії з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва, яка відбулася в Харківській облраді.

За його словами, з початку дії Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів області до впровадження енергоефективних технологій, станом на 23 жовтня, банками-учасниками видано 73 «теплі» кредити ОСББ та ЖБК області на загальну суму 21 мільйон 656 тисяч гривень.

Відшкодування «теплих» кредитів здійснюється в межах коштів, передбачених в обласному бюджеті – 20 % суми залученого кредиту. Загальний прогнозний обсяг фінансування Програми складає 6 мільйонів 962 тисячі гривень, зокрема на 2019 рік – 1 мільйон 400 тисяч гривень.

Станом на 23 жовтня в межах наявного фінансування з обласного бюджету сплачено компенсацію за 34 кредитами.

– Але для того, щоб відшкодувати з обласного бюджету всі 73 «теплі» кредити, цьогоріч необхідно понад 4 мільйони гривень, тобто для виплати компенсації не вистачає 2 мільйони 764 тисячі гривень, – розповів Сергій Магдисюк.

Він також додав, що, беручи до уваги численні звернення профільних громадських організацій та об’єднань, під час засідання Кабміну в червні було збільшено обсяг фінансування Урядової програми «теплих» кредитів на 2019 рік утричі з 190 мільйонів гривень до 570 мільйонів гривень.

Читайте також: У ХОДА створять новий Департамент

Тож, ураховуючи соціальну важливість забезпечення кредитування ОСББ та ЖБК, наголошує Сергій Магдисюк, виникає необхідність внесення змін до Програми, а саме збільшення загального прогнозного обсягу фінансування до 9 мільйонів 727 тисяч гривень та на 2019 рік до 4 мільйонів 165 тисяч гривень.

Депутати профільної комісії підтримали зазначені зміни до Програми та рекомендували документ до розгляду на пленарному засіданні обласної ради 5 грудня.

Автор: Олена Загребельна