Науковці просять харків'ян допомогти порахувати метеликів. Фото, відео

20.06.2018 11:23 Суспільство
Фото:facebook.com/SlobozhanskyiNationalPark Фото:facebook.com/SlobozhanskyiNationalPark
Національний природний парк «Слобожанський», що у Краснокутському районі, уперше запрошує волонтерів для цієї незвичної справи.

Рахувати метеликів збираються 22-24 червня. 

«Ці тендітні створіння є важливим елементом природних екосистем та дуже чутливі до чинників навколишнього середовища. Під час заходу учасники зможуть ближче познайомитись із світом метеликів: дізнатись особливості їх біології та екології, навчатись впізнавати розповсюджені види у природі»,  ідеться у повідомленні парку.

Облік чисельності денних метеликів фахівці парку та волонтери робитимуть на відповідних галявинах і маршрутах. Для тих, хто захоче долучитися до цього захоплюючого процесу, завдання полягатиме у тому, щоб визначити та підрахувати усіх великих метеликів, що з’являться у полі зору обліковців.

Ми будемо рахувати тільки ті види метеликів, які легко впізнати. Для цього у нас підготовлені та роздруковані великі кольорові картинки. Ми розділимося на декілька груп, —  уточнила «СК» керівник відділу науки Слобожанського НПП Наталя Брусенцова.  Головне завдання не порахувати одного і того самого метелика двічі. Для цього потрібно буде стати певним чином, щоб у кожної людини був свій сектор огляду. 

Крім того, підраховуватимуть і нічних метеликів, приманюючи їх на світло. 

Облік метеликів у НПП «Слобожанський» проводитиметься уперше. Хоча долучати людей до різноманітних обліків тварин стало вже традиційним для парку. Так п'ять років поспіль волонтери приїздять сюди, аби порахувати бобрів і лелек. 

Це і популяризація парку і реальна допомога у наукових дослідженнях,описує такі обліки із залученням громадськості Наталя Брусенцова.

За її словами, на цю справу фахівців парку надихнув досвід Великобританії, де у щорічній кампанії з підрахунку чисельності тамтешніх метеликів беруть участь сотні англійців. 

 Ось як це відбувається у них.

Обліки метеликів дозволять визначити закономірності розповсюдження різних видів, говорять співробітники парку, оцінити стан їх популяцій та спостерігати за його змінами, що необхідно для збереження цих комах. Крім того, метелики, як і більшість комах, швидко реагують на зміни у їх місцях існування, тому вони є добрими індикаторами стану природних екосистем.

До слова, для тих, хто захоче приїхати до парку на вихідні, є можливість зупинитися на нічліг у селі Наталівка Краснокутського району.

За всіма деталями та записом у парку просять звертатися до керівника відділу науки Слобожанського НПП Наталі Брусенцової, [email protected], 068-51-15-736.

Читайте також: Повірити у свою неймовірність: селяни Харківщини взялися розвивати зелений туризм