Правоохоронці розслідують «схеми» роздачі земель поблизу Печенізького водосховища

04.12.2019 14:16 Суспільство
Фото: ua.igotoworld.com Фото: ua.igotoworld.com
Орієнтовна вартість незаконно відчуженої земельної ділянки складає 250 мільйонів гривень.

Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного безоплатного відчуження державних земель лісового фонду площею понад 200 га, розташованих у Вовчанському районі на березі Печенізького водосховища.

Як повідомляє прес-служба прокуратури Харківщини, працівники відділу Держгеокадастру у Вовчанському районі та однієї з сільських  рад у 2012 році незаконно безоплатно передали у приватну власність житлово-будівельному кооперативу 200 га землі. Ця ділянка, розташована на березі Печенізького водосховища, перебувала у постійному користуванні ДП «Вовчанське лісове господарство».

Відповідно до вимог чинного законодавства земельна ділянка могла бути вилучена з постійного користування державного лісгоспу зі зміною цільового призначення лише за погодженням Кабінету Міністрів України. Натомість без відповідного погодження, в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів України, цільове призначення цієї земельної ділянки лісогосподарського призначення було змінено на землі житлової та громадської забудови. А потім землю було вилучено з лісового фонду і передано у власність приватної юридичної особи.

За підрахунками правоохоронців, орієнтовна вартість незаконно відчуженої земельної ділянки складає 250 мільйонів гривень.

Наразі прокуратурою вирішується питання щодо скасування незаконних рішень органу місцевого самоврядування та повернення земель лісового фонду у державну власність.

Читайте також: Як виконують свої бюджети об’єднані громади області

Андрій Соха