Про спалах сказу на Харківщині розповіли епідеміологи

24.01.2017 12:40 Суспільство
Фото: hal_zoria.io.ua/ Фото: hal_zoria.io.ua/
«Пальму першості» хворих на сказ тримають коти та лисиці.

За підсумками минулого року у Харківській області значно загострилася епізоотична ситуація зі сказу, повідомляють у Харківському філіалі «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи». Фахівці установи підтвердили сказ у 118 тварин.

Найбільше цю інфекцію виявляли у котів (46 тварин) та лисиць (41 тварина). Серед досліджених собак виявили 22 хворих на сказ, також у 3 єнотоподібних собак, 2 куниць, 3 голів рогатої худоби та їжака.

Усього за минулий рік за медичною допомогою з приводу ушкоджень нанесених тваринами у лікувально-профілактичні заклади звернулось 3895 осіб, з яких 47,6% (1854 осіб) складають харків'яни. Майже 30% серед постраждалих складають діти від 0 до 17 років (1122 особи).

Прожитковий мінімум в 2017 році зросте

А ще 75,2% (2929 осіб) отримали ушкодження від тварин, які мають власників, у тому числі від власних. Постраждали від диких тварин 83 особи. Від скажених тварин постраждали 144 людини.

Антирабічні щеплення призначено 517 постраждалим, з яких 37 взагалі відмовились від щеплень. Більшості постраждалих лікування не призначалося через можливість організувати ветеринарне спостереження за тваринами, які нанесли укуси.

Довідка. Сказ — смертельне інфекційне захворювання. Захворювання передається від хворої тварини через укус або при потраплянні слини на слизові оболонки чи на ушкоджену шкіру, та проявляє себе (водобоязнь, світлобоязнь, виникнення судом при різкому руху повітря тощо) вже тоді, коли зробити вже нічого неможна. Тому основна мета антирабічних щеплень – попередити розмноження вірусу у організмі. Під отримання лікувальних щеплень необхідно не переривати його самостійно, додержуватись схеми щеплень. Щоб зменшити ризик інфікування вірусом сказу по можливості, треба уникати контакту з невідомими, хижими або будь-якими агресивними тваринами; домашні тварини підлягають профілактичному щепленню проти сказу 1 раз на рік.

Максим Грек

 

Автор: Администратор сайта