Небезпечна інфекція на Харківщині: коментар спеціалістів

16.05.2017 08:00 Суспільство
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
У ДУ "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" розповіли про ситуацію з лептоспірозом у Харківській області.

За даними багаторічного моніторингу за розповсюдженням лептоспірозу, що проводиться з 1978 року, природні осередки цієї інфекції виявлялись у 22 з 27 районів області та у Харкові, - ідеться у повідомленні на офіційному сайті  лабораторного центру.

Основними носіями лептоспір були дрібні ссавці. У межах природних осередків налічується 76 населених пунктів. Більшість осередків прив’язано до заплав річок Сіверський Донець, Мжа, Уди, Лопань, Оріль, Орчик, Оскіл. Значну епідемічну небезпеку має осередок в місцях масового відпочинку на березі Печенізького водосховища. Близько 75 % захворілих людей на лептоспіроз інфікувались в природних умовах.

- Зараження людей найчастіше відбувалося під час купання у відкритих водоймах, на риболовлі, при вживанні продуктів, інфікованих виділеннями гризунів. Також зареєстровано випадки інфікування під час сінокосу на заплавних луках, очищення ставків від мулу, догляду за тваринами, у яких, крім клінічних проявів захворювання, можливе і носійство збудника, - повідомляють фахівці.

У 2016 році було зареєстровано 5 випадків захворювання, всі захворілі інфікувалися під час риболовлі та купання при перебуванні у природних осередках Балаклійського, Валківського, Харківського, Шевченківського районів. У 2017 році випадки захворювань не виявлялись.

Посівна на Харківщині: як вплинула погода на урожайність

В минулому році за результатами лабораторних досліджень дрібних ссавців були виявлені інфіковані лептоспірами — біля Печенізького, Оскільського водосховищ, р. Орілька в околицях с. Зарічне Зачепилівського району, р. Шляхова біля с. Шляхове у Коломацькому районі. Також поодинокі позитивні результати було отримано від дрібних ссавців в Балаклійському, Близнюківському, Дворічанському, Харківському районах. Загальна кількість позитивних результатів склала 6,4 %. У поточному році інфіковані дрібні ссавці не виявлялися.


Довідково. Лептоспіроз – особливо небезпечне природно осередкове інфекційне захворювання, що характеризується високою летальністю (до 10 %) внаслідок тяжких уражень нирок та печінки.
Інфікуватися збудником лептоспірозу (лептоспірами) людина може від дрібних ссавців (миші, щури тощо) та свійських тварин (насамперед собаки, свині). Вважається, що від людини до людини інфекція не передається.

До організму людини лептоспіри потрапляють через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Перші ознаки захворювання виникають через один — два тижні після інфікування, це: різке підвищення температури тіла до 39-40˚С, сильний головний біль, слабкість, інтенсивний біль у м’язах ніг, крововиливи у склери очей та висипання на шкірі, ознаки жовтяниці.
Захворюваність має виражену літньо-осінню сезонність.

Автор: Администратор сайта