Про податки незаміжніх та страховку на ключі у Німеччині розповіла харків’янка

17.07.2016 06:00 Суспільство
Фото з архіву героїні публікації Фото з архіву героїні публікації
29-річна Надія Соклакова, яка п’ятий рік живе і працює у Німеччині, розповіла про основні витрати бюджету середньостатистичного мешканця країни.

Дівчина знає ситуацію ізсередини, адже працює у провідному німецькому науковому закладі - Центрі ім. Гельмгольца із дослідження інфекційних захворювань. Зараз вона працює над докторською дисертацією і найближчим часом планує її захистити. А свого часу закінчила магістратуру біологічного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна на кафедрі фізіології людини та тварин.

Третина зарплатні Надії йде на податки: до пенсійного фонду, на безробіття тощо. У Німеччині діють різні податкові рівні. На те, скільки ти сплатиш податків, впливає і кількість членів родини, хто працює, скільки у родині дітей і навіть сімейний стан. Ті, хто не одружений, вимушені платити більше. Усе це зрештою впливає на розмір пенсії. У Німеччині навіть діє таке правило: якщо дружина домогосподарка, а чоловік працює, при розлученні чоловік вимушений сплачувати їй своєрідну зарплатню. Вважається, що, якщо жінка сиділа вдома, — вона теж працювала.

Таким чином, четвертину свого доходу українка сплачує за оренду житла та комунальні платежі. Окрім медстрахування, Надя має платити за страховку на помешкання, на випадок пожежі тощо. Німці платять за телебачення і радіо (за рік 210 євро). Є також страховка на велосипед у разі крадіжки, і навіть страховка у разі втрати ключів від роботи чи будинку. До речі, життя у німецькій багатоповерхівці побудоване так, що власник, як-от Надя, має один ключ, яким вона відкриває під'їзд, пральню, квартиру, сміттєві баки свого будинку. І якщо ти втратив ключа, то прийдеться міняти їх усім мешканцям під'їзду. Ось чому так необхідна страховка.
Викинути сміття у Німеччині — це окрема історія. Тут його розділяють на органічне, пластик, папір, скло, є окремо контейнер для батарейок. Не дуже легко у цій країні викинути і непотрібні одяг, взуття, меблі чи техніку. Існує навіть спеціальний календар, де зазначено день - раз чи два на рік, - коли ти можеш викинути стару шафу чи несправний пилосос. Якщо потрібно терміново це зробити, доведеться викликати службу і, звісно, доплатити за це.

- У нас є така людина — хаусмайстер, як домоуправитель. Він упорядковує газон біля будинку, фарбує, міняє замки тощо. За його роботу мешканці також сплачують певну суму. Ще приходить жінка, яка двічі на тиждень прибирає у під’їзді, - додає Надія.

Детальніше про життя,  як знайти роботу молодому науковцю, орендувати житло, полікуватися, які ціни у Німеччині, читайте у свіжому номері "СК".

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта