Програму "Доступне житло" продовжують фінансувати Харків та область. Подробиці

06.05.2015 07:33 Суспільство
raskalov-vit.livejournal.com raskalov-vit.livejournal.com
Більшість молодих родин не можуть дозволити собі купити окрему квартиру і змушені роками ділити квадратні метри з батьками чи орендувати помешкання. Іноді у такій ситуації можуть допомогти державні програми кредитування.

За словами директора Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайла Рабиновича, з 2010 року у соціальних житлових програмах в області взяли участь майже 500 сімей. Усі, хто подав документи до Фонду, отримали здешевлені кредити або держпідтримку на будівництво доступного житла.

Найбільш активно програми розвивалися у 2013 році, а вже наступного року фінансування почали поступово згортати. Попри це, всі зобов’язання, які брала на себе держава за житловими програмами у минулі роки, наразі повністю виконуються.

– У 2014 році всі ці програми на державному рівні були фактично заморожені, – розповідає Михайло Рабинович. – А от в області вони не зупинялися. Наприклад, на сесії Харківської міської ради цього року було виділено по 5 млн грн на програми «30/70« і «Молодіжне житлове кредитування». Крім того, на найближчій черговій сесії обласної ради буде порушуватися питання про виділення з обласного бюджету 2 млн грн на житлові програми.
Хоча у місцевих бюджетах гроші й передбачено, але фактично почати їх освоювати зараз не можна.

Як пояснив заступник директора Харківського регіонального управління державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Вензель, об’єкти, які використовуються за програмою «30/70», мають бути затверджені міжвідомчою комісією Мінрегіону. Наші забудовники подали заявки з об’єктами на цей рік ще у лютому, але документи досі не підписано. Як виявилося, окрім Харківщини, жодна з областей України не передбачила у своїх місцевих бюджетах фінансування таких програм, а збирати комісію тільки для одного регіону чиновники не поспішають.

До розв’язання цієї проблеми вже підключився і голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. Він підписав офіційний лист до Уряду з проханням запустити житлові програми у 2015 році.

Трохи інакший стан справ із програмою молодіжного кредитування. На неї Мінрегіон не впливає. Акредитація об’єктів здійснюється керівництвом Фонду, і запуск програми очікується вже у квітні.

Хоча тут важливо зрозуміти й таке. Якщо житлові програми фінансуються не з державного, а з місцевих бюджетів, органи місцевого самоврядування можуть самостійно визначати додаткові критерії відбору учасників. Наприклад, надавати переваги працівникам важливих галузей. Крім того, якщо кошти виділяє Харківська міська рада, то логічно, що до участі у програмах запрошуватимуться лише жителі Першої столиці.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 43 від 11.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта