Реєстрація ВПО: що змінилося в червні

21.06.2023 10:20 Суспільство
Фото: nikopolnews.net Фото: nikopolnews.net

У червні набрав чинності новий закон, що полегшує реєстрацію громадян України, які виїхали з тимчасово окупованих територій та отримують статус ВПО.

Закон № 3054-IX  запроваджує зміни щодо внесення відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання на тимчасово окупованих рф територіях України або на територіях, де ведуться активні бойові дії.

Українці, яким удалося виїхати з окупованих територій, стикаються з бюрократичними труднощами, коли отримують статус ВПО, через те, що мають реєстрацію на цих територіях. Адже існує законна вимога – особа може мати лише одне зареєстроване (задеклароване) місце проживання. Люди, залишаючи окуповані території, зазвичай із зрозумілих причин не мають змогу знятися з реєстрації, тому й виникала бюрократична плутанина.

Згідно з новим законом, особа, місце проживання якої зареєстроване або задеклароване у житлі, що знаходиться на тимчасово окупованій території України, а також на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, може задекларувати або зареєструвати місце свого проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання.

 Такі зміни діють лише на період:

   –  тимчасової окупації рф;
    – віднесення територіальних громад до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Механізм дії

Жителі України, які мають зареєстроване або задеклароване місце проживання на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії,  можуть оформити або обміняти документи за місцем звернення в Державній міграційній службі. Мова йде про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України або підтверджують її спеціальний статус. Також можна вклеїти фотокартку в паспорт громадянина України.

Відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, будуть вноситися до Єдиного державного демографічного реєстру на підставі:

  • документів, що підтверджують зареєстроване або задеклароване місце проживання;відомостей, внесених до документів особи, що підлягають обміну;
  • інформації з Державного реєстру виборців;
  • інформації з відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби;
  • інформації з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • інформації з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Реєстрація дитини

На період тимчасової окупації рф території України або віднесення територіальних громад до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, зареєстрованим або задекларованим місцем проживання дитини вважається зареєстроване або задеклароване місце проживання її батьків або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина.

«Прописка» дитини на цих територіях здійснюється за заявою батьків/інших законних представників на підставі:

–    документа, що підтверджує право на проживання в житлі, що знаходиться на тимчасово окупованій рф території України, а також на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, дитини чи її батьків або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина, або інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про таке житло;

    –  відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання батьків або інших законних представників чи одного з них, внесених до документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;

     – відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання батьків або інших законних представників чи одного з них, внесених до відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби.

Батьки або інші законні представники дитини у письмовій заяві самостійно визначають дату «прописки» дитини на таких територіях.

Зрозуміло, що вона не може передувати даті реєстрації народження дитини або даті «прописки» батьків чи інших законних представників дитини.

Раніше ми писали також, як жителям Харківщини скористатися державною програмою дитячого оздоровлення.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек