Трасформація державного ТВ для обласних компаній. У Харкові пропонують своє бачення

11.07.2014 09:37 Суспільство
www.radiosait.ru www.radiosait.ru
Закон «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» був ухвалений ВРУ 17 квітня цього року.

 Згідно з ним Національна телекомпанія України, Національна радіокомпанія України та Державна телерадіокомпанія «Культура» реорганізовуються. А на їх базі утворюється «Національна суспільна телерадіокомпанія України». 

Не все так добре для обласних телекомпаній, які також підпадають під реорганізацію. Свою занепокоєність під час засідання громадських організацій Харківської області, присвяченого темі внесення поправок до Закону про Суспільне телебачення, 9 липня висловив генеральний директор Харківської обласної державної телерадіокомпанії Сергій Гулевський. За його словами, точного механізму реорганізації державного телебачення в Суспільне ще немає.

Читайте також: Суспільне ТВ і державне: у чому різниця. Коментар гендиректора НТКУ Зураба Аласанії 

– Закон виявився сирим, і в ньому не прописано шляхи реалізації цієї трансформації. Ми не розуміємо, що отримаємо у підсумку. Один з варіантів – це ліквідація обласних телекомпаній шляхом повного закриття підприємства, після чого створюється нове підприємство державної форми власності. Проте, які люди там працюватимуть і скільки виділятимуть часу та на яку область, невідомо, – розповів Сергій Гулевський.
Гендиректор телекомпанії переконаний, що треба розробити якусь прийнятну для кожної області систему реформування держтелебачення, щоб люди на місцях якомога швидше пристосувалося до нового формату роботи. Каже, що харківський колектив готовий виконувати поставлені задачі неупереджено.

Занепокоєні долею обласного телебачення і представники громадських організацій, для яких воно було своєрідним рупором. У такий спосіб вони могли інформувати аудиторію регіону про всілякі події.

Депутат обласної ради Анатолій Вінник занепокоєний тим, що після реформування обласного телебачення територіальні громади не матимуть змоги в повному обсязі отримувати інформацію про події в регіоні.

– Чи буде достатньо часу приділятись інформуванню громад? Сьогодні Харківська обласна державна телерадіокомпанія є зв’язуючою ланкою між владою та людьми. Усі наші пленарні засідання сесій транслюються в прямому ефірі. Чи буде така можливість і надалі? – розмірковує Анатолій Вінник.
А от Голова Харківського обласного відділення Конгресу Української інтелігенції Ніна Виноградська вважає, що Суспільного телебачення не треба боятися, адже таке вже давно працює в Європі.

– Нам треба мати таке телебачення, такий рупор, який зможе сказати людям правду про те, що відбувається, – пояснила Ніна Виноградська. – Якщо держава вирішила створити таке телебачення, значить, частина буде всеукраїнською, частина ефірного часу відійде області.

У результаті круглого столу було ухвалено за основу резолюцію з пропозиціями щодо внесення поправок до Закону про Cуспільне телебачення. Документ у найкоротший термін буде надіслано до центральних органів влади.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 82 від 10.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта