Рекордсменка на селі: на Харківщині корова стала знаменитістю

06.02.2017 09:01 Суспільство
www.facebook.com/GannaSilayeva www.facebook.com/GannaSilayeva
До неї на ферму вже неодноразово приїздили допитливі журналісти. Тварину фотографували та знімали на камеру, а її історію чула вся країна. Корова на ім’я Доля стала багатодітною матір’ю, до того ж одночасно – унікальною.

На Харківщині стався рідкісний випадок – корова народила четверо телят за один раз. Таке поповнення стало щасливою несподіванкою для господарства, розташованого поблизу села Зелений Гай на Великобурлуччині.

За словами ветеринарів, навіть двійні в корів, як і в людей, бувають не часто. А тут аж четверня, та ще й усі «дівчатка».
Такого приплоду від корови Долі в господарстві ніхто не очікував. Молока дає завжди звичну для себе кількість – 20–30 літрів на день, а от плодовитістю тільки цьогоріч відзначилася.



Це вже не перший приплід Долі. Два роки тому вона вперше народила одне теля, а після – ніяк не могла завагітніти. За словами науковців, таке зазвичай трапляється у високопродуктивних корів, адже коли тварина дає багато молока, часто знижується її відтворна здатність. Так сталося і у Долі.

Та окрім того, що на фермі це означає «профнепридатність», репродуктивна функція дуже важлива і для самої тварини. Якщо корова не може телитися – не дасть і молока. Півроку на фермі намагалися запліднити Долю, але спроби так і не увінчалися успіхом. Тож звернулися по допомогу до біотехнологів. Ті призначили тварині гормональну терапію.

– Це комплекс біотехнологічних гормональних засобів, які вводяться в таких дозах, щоб викликати овуляцію, – розповів завідувач відділу біотехнології репродукції Інституту тваринництва Націо-
нальної академії аграрних наук Олексій Сушко. – При застосуванні допоміжної репродуктивної технології отримання двійнят є достатньо частим явищем, а інколи народжувалася навіть трійня.

На результат чекали недовго, майже відразу корова стала тільною. А вже 20 січня на світ з’явилося четверо рябеньких теляток. Спочатку рано-вранці працівники ферми спіймали двох маленьких теличок, а потім, ближче до вечора, до них додалися ще дві.

Народилися вони невеличкими, вага кожної була приблизно 17–19 кілограмів. Тоді як нормою для новонародженого теляти вважається вага 45 кілограмів. Сама багатодітна мама Доля почувалася чудово, пологи, за словами наглядачів, відбулися у штатному режимі.



– Більше того, післяпологовий період у цієї корови пройшов легше, аніж у тих тварин, які народжують по одному теляті, – зазначив спеціаліст. – А оскільки їх розмір і вага невеличкі, з’явилися вони на світ легко й без будь-якої допомоги.

За словами Олексія Сушка, взагалі в цьому господарстві кілька років тому була дуже складна ситуація з відтворенням поголів’я молочної худоби, але спільними зусиллями її вдалося виправити. Так, за результатами 2016 року тут отримали високий вихід телят, а саме, більше ніж 90 % на 100 корів.

Та самі науковці аж ніяк не ставили за мету отримати багатий приплід від корови, а лише хотіли запліднити проблемну тварину та повернути до основного цеху з виробництва молока.

Тому і для науковців, і для всіх працівників господарства такий результат став приємною несподіванкою, яка, до речі, є ще й дуже рідкісною в господарчій практиці.

– За мою багаторічну роботу такий випадок я бачив удруге, – розповів науковець. – Років вісім тому аналогічний випадок трапився в одному з господарств Харківського району.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта