Рішення про посилення карантину прийматиме місцева влада — ХОДА

03.07.2020 09:37 COVID-19
Фото: GMK Center Фото: GMK Center
На Харківщині загострилася епідситуація з коронавірусом.

Про це йшлося на Регіональній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області, яка відбулася 3 липня, передає Суспільне. 

За даними Харківського обласного лабораторного центру, загострення епідситуації з COVID-19 в області спостерігається протягом п'яти останніх днів. З чотирьох критеріїв, за якими оцінюється напруженість епідпроцесу в регіоні, нормі не відповідають два – показники виявлення та динаміка зростання випадків захворювання на COVID-19.

За останній тиждень (26 червня – 2 липня) медики зареєстрували 272 хворих, з них 83 % (226 осіб) – жителі Харкова. Випадки реєстрували у 13 районах області. Перевищено рекомендований критерій у Нововодолазькому районі – показник 15,6 % на 100 тисяч населення (має бути менше 11 %).

Серед районів, які межують з Харковом, більш напружена ситуація відмічається в Харківському районі – показник 9,6 % на 100 тисяч населення.

Серед причин поширення вірусу фахівці лабцентру називають недотримання маскового режиму та соціальної дистанції у громадському транспорті та місцях громадського харчування. Також – перевищення у транспорті рекомендованої кількості пасажирів.

Читайте також: Жителька Пісочина народила у кареті швидкої

Окрім цього,в області фіксують збільшення тяжких випадків, які потребують госпіталізації. За даними заступника голови ХОДА Тараса Пастуха, у районних лікарнях на сьогодні перебувають 33 хворих на коронавірус, у обласній лікарні госпіталізовано 219 хворих (з них лише 20 осіб з області, всі інші – з міста).

– Однією з причин можна вважати те, що хворі в місті виявляються на пізній стадії. Оскільки ситуація напружена не в усіх районах, є пропозиція не приймати загальне рішення для області, а дати можливість місцевим комісіям визначитися щодо посилення карантину, враховуючи дані лабцентру, – додав Тарас Пастух.

За словами голови ХОДА Олексія Кучера, відповідні рішення місцеві комісії зможуть прийняти вже сьогодні.