Багатодітна родина з Борової втратила хату. Хто відповість за згоріле майно родини

03.04.2017 08:45 Суспільство
Фото:www.dsns.gov.ua, Антоніна Ганич Фото:www.dsns.gov.ua, Антоніна Ганич
Добродушність обернулася для Антоніни Ганич та її родини із села Богуславка Борівського району спаленою хатою, відсутністю обіцяних компенсацій та безнадією. За захистом жінка звертається до журналістів і вже готова йти до суду.

Капітальний ремонт

Минулого року в селі Богуславка заходилися ремонтувати місцевий будинок культури. Заклад у 2003 році визнали найкращим сільським клубом України. Капітальний ремонт, на який витратили більш ніж мільйон гривень, офіційно закінчили у грудні.

А щойно восени розпочалися роботи, бригаді ремонтників потрібно було десь жити. От і звернулася директор будинку культури (БК) Ірина Грицун до місцевої жительки, Антоніни Ганич, яка й сама займалася художньою самодіяльністю, з проханням прихистити робочих.

– У жовтні мені зателефонувала наш директор будинку культури і, посилаючись на те, що й сільський голова звертається, попросила впустити на деякий час робочих до будинку, де ще донедавна жила родина моєї доньки Юлії, – починає свою розповідь Антоніна Ганич. – Вона з родиною виїхала на Київщину на заробітки, хата стояла порожньою. Донька була не проти пустити людей, тож ми пристали на цю пропозицію.

Крім того, сторони домовилися про сплату оренди та комунальних платежів за житло. Проте жодних документів не оформляли. Єдине – у будинку було перекрито газопостачання. Тому із настанням зими грітися людям довелося електрообігрівачами.

Спочатку близько двох тижнів у будинку Антоніни жила одна бригада з чотирьох осіб.

– Якось при зустрічі вони сказали мені, що в будинку виникли проблеми з електропроводкою, – продовжує господарка. – Газу ж не було, от вони і підключали електропіч, обігрівачі, до того ж саморобні. Проводка не витримувала, «вирубало» світло і вмикалася автоматика.

За словами Антоніни, сільський голова Володимир Мальченко привіз туди електрика, і вони відключили «автомат» на лічильнику.

– Я про це нічого не знала. А після розповіді робітників зателефонувала голові, він сказав, щоб не переживала, він пришле електрика, на лічильнику поставлять пломбу. Однак з електриків ніхто так і не прийшов. Я закрила хату, – розповіла Антоніна.

За деякий час приїхала друга бригада робітників, і жінка знову їх пустила до хати. Вони прожили там усього тиждень, після чого господиня вигнала їх, бо у хаті дуже насмітили: палили у приміщенні й вживали там алкоголь з місцевими пияками.

Коли приїхала вже третя бригада робітників, зі слів Антоніни, директор БК знову зателефонувала і вчергове попросила пустити людей. Господиня згодилася, але нагадала, що потрібно владнати проблему з електропроводкою. 

– До будинку заселилося четверо хлопців у середу. У п’ятницю до мене зателефонувала директор БК і повідомила, що робочі скаржилися на те, що вибиває світло. Я вирішила сходити до них, – розповідає жінка. – У суботу прийшла, але їх не було. У понеділок я працювала свою зміну в котельні. У вівторок нарешті застала працівників у хаті, попросила їх, якщо знову виникнуть проблеми з електрикою, щоб не самоуправляли з лічильником, а зателефонували мені. І в ніч на середу трапилася біда.

Нема хати, грошей, і троє дітей без даху

Про те, що її будинок горить, Антоніні повідомили сусіди. Жінка одразу прибігла на місце, адже жила недалеко.

– Як упала на коліна долілиць, так і не знаю, скільки пролежала. Шкода тих сил, які вкладалися в будинок, праці, вже ж не куплю тієї хати. І у борг брала, і бичків продавала, аби купити дітям цей будиночок. І зараз важко повз нього ходити і бачити обгорілі руїни. Дочка з родиною збиралася повертатися до хати. Тепер троє дітей зосталися без даху над головою. Не знаю, що й робити, – бідкається Антоніна.

Дерев’яний будинок у 48 кв. м повністю згорів. У ньому було зроблено сучасний ремонт, стояли меблі: канапа, крісло, «стінка», двоярусне ліжко дитяче, стіл, нова прихожа, кухня, телевізор, а також новий котел. Усе обгоріло й фактично не придатне для користування.

Пожежники за попередніми даними назвали ймовірною причиною загоряння коротке замикання електромережі внаслідок її перевантаження. Оскільки стелю будинку було оббито пластиком, полум’я розповзлось миттєво.

Усе обгоріло й практично не придатне для користування



Дісталося і самим хлопцям, які заїхали до будинку Антоніни. Їхні речі: одяг, ноутбук, телефони, документи – згоріли. Найбільше постраждав 24-річний хлопець, родом із Дергачів. Він отримав опіки кінцівок та обличчя. Постраждалому робили пластику обличчя.

У день після трагедії, зі слів Антоніни, сільський голова Богуславки  запевнив її, що сільрада допоможе і шукатиме інше житло.

Відео з місця події можна переглянути за посиланням.

Вісім років безхазяйний

Згоріле помешкання  – це одна біда. Проблема ще й у тому, що будинок, куплений Антоніною вісім років тому, не встигли переоформити належним чином. Жінка має лише  розписку від продавця – старенького дідуся, що він отримав гроші за продаж. Дідусь помер. Дочка Юлія не поспішала займатися переоформленням документів. Через те, що будинок не переоформлено належним чином, і Антоніна з дочкою Юлією по суті не є власниками будинку, Борівська РДА відмовила їм в отриманні матеріальної допомоги.

Представник будівельної компанії ТОВ «СК ДМ», яка виграла тендер на проведення реконструкції покрівлі будинку культури, він же бригадир робочих, що жили у будинку, –

Дмитро Потапенко попросив тоді жінку, щоб вона не зверталася до суду. Ситуацію запропонував залагодити мирно.

– Дочка зустрічалася з ним у Харкові. Домовилися щодо суми у 4000 доларів США (близько

108 тис. грн. – Авт.), аби ми мали змогу придбати нову хату в селі. Хоча найдешевша у нас вартує 140 тис. грн, та ми б додали грошей, – розповідає Антоніна.

У січні 2017-го родина Антоніни отримала 10 000 грн від бригади робочих, а ще – 400 доларів США (10 800 грн) від місцевого народного депутата. Як їй тоді сказали, «на дітей».

І це все, що на цей момент отримала родина, запевняє

Антоніна. Коли востаннє вона зв’язувалася з Дмитром Потапенком, той сказав, що допоміг усім, чим міг.

– Зайшли у глухий кут, не знаємо, куди нам ще звертатися по допомогу, – каже жінка і вже думає над тим, щоб піти до поліції, також консультується з адвокатом щодо перспектив подальшого судового розгляду.

Треба почекати

Кореспондент «СК» зв’язалася з представником підрядника ТОВ «СК ДМ» Дмитром Потапенком. Він запевнив, що родину в біді не полишили.

– Допомога буде однозначно, просто треба трохи зачекати. У червні родині буде виділено ще 20 тис. грн. Ми обговорювали це питання, – каже Дмитро Потапенко, який, за його словами, сам після пожежі тиждень пролежав у лікарні через проблеми зі здоров’ям. – Розумієте, з нами ще не до кінця розрахувалися щодо цього об’єкта. Тому гроші цій родині будуть надходити поступово.

Він додав, що одразу передати 4000 доларів США не обіцяли, і повністю знайти таку суму нема де. Разом із тим, серед варіантів допомоги Дмитро назвав те, що начебто Богуславський сільський голова підшукає

у селі вільний будинок для родини доньки Антоніни.

Електрика не маємо

Тим часом сільський голова Богуславки Володимир Мальченко розповів «СК», що таких будинків у селі немає. 

– Якби у нас на балансі було вільне житло, питання б не стояло, і ми б його виділили. Та такого немає, – пояснює сільський голова. – У рамках програми сільської ради, яка має назву «Турбота», на сесії плануємо виділити фінансову допомогу, щоправда, гроші там невеличкі. Для цього постраждалим потрібно докласти низку документів, про які Антоніна знає. Звичайно, неприємно, що будиночок згорів. Чим зможемо, тим допоможемо.

Володимир Мальченко також додав, що сільська рада може довідкою підтвердити, що родина Юлії жила в будинку вісім років, і тому вони можуть претендувати на звання власників будинку.

Разом з тим він відкидає звинувачення Антоніни Ганич у тому, що він причетний до вимикання автоматики в цьому будинку.

– Я туди не приходив і нічого не чіпав, це ж приватна власність, це абсурд! А електрика у сільській раді немає, – заявив Володимир Мальченко.

Справу закрито

Здавалося б, хто ж винний у пожежі, і має відшкодувати збитки родині Антоніни, мала розібратися поліція. За фактом пожежі автоматично було відкрито кримінальне провадження за ст. 194 ч. 2 «Умисне знищення або пошкодження майна». До слова, таке діяння карається позбавленням волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років.

Та слідчий СВ Борівського ВП Ізюмського відділку ГУНП у Харківській області Вадим Стецюра повідомив, що справу закрито.

– Протягом трьох місяців збиралися матеріали та інше. Та господиня будинку Юлія (дочка Антоніни Ганич. – Авт.) так і не з’явилася в поліції. Потім знайшлася мати Антоніна, але ж вона ніяк не господиня. Справу закрили 2 березня через відсутність складу злочину, – розповів Вадим Стецюра.

На його думку, Антоніні та Юлії слід звернутися до суду і з’ясовувати відносини з будівельною фірмою, чиї працівники проживали у згорілому будинку.

Тетяна Василець

(«СК» дякує за допомогу в підготовці матеріалу журналісту борівської газети «Трудова слава»

Віталію Колеснику)

Автор: Администратор сайта