Розшукуються юні знавці місцевого самоврядування

14.09.2018 09:00 Суспільство
Фото: Голова Харківської облради Сергій Чернов із командами-учасницями турніру з брейн-рингу 2017 року /Харківська обласна рада Фото: Голова Харківської облради Сергій Чернов із командами-учасницями турніру з брейн-рингу 2017 року /Харківська обласна рада
Гіроборди, квадрокоптери, смартфони, смарт-годинники, настільні ігри та сертифікати у квест-кімнати – щороку такі призи отримують переможці обласного конкурсу для дітей та молоді «Місцеве самоврядування – це ми!».

Щорічно на Харківщині проводиться обласний конкурс для дітей та молоді «Місцеве самоврядування – це ми!». Ініціатором запровадження подібного конкурсу був у 2012 році голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Проведення конкурсу має сприяти підвищенню рівня знань підлітків у сфері публічного управління, підвищити інтерес школярів і студентів до розвитку локальної демократії в Україні. Крім цього, участь у ньому має ознайомити підростаюче покоління з проблематикою та практичними аспектами діяльності місцевих рад, їх виконавчих органів, виховати патріотизм і повагу до держави, а також популяризувати діяльність органів місцевого самоврядування в Україні.

Виявити свої таланти діти та молодь можуть у шести різних номінаціях: кращий індивідуальний графічний твір «Моя громада»; олімпіада з питань теорії та практики організації місцевої влади; краща індивідуальна письмова робота на тему «Що таке місцеве самоврядування?»; краща індиві-
дуальна письмова робота на тему «Яке місцеве самоврядування нам потрібно?»; краща колективна письмова робота на тему «Ми знаємо, як це зробити!»; брейн-ринг серед шкільних та студентських команд на тему місцевого самоврядування та організації влади.

Європейська відзнака. У минулому році Обласний конкурс для дітей та молоді «Місцеве самоврядування – це ми!» отримав диплом «Спеціальна відзнака» конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування у сфері прозорості та підзвітності місцевого самоврядування», організованого Радою Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Категорії для всіх

Саме такі номінації запровадили для того, аби охопити щонайбільшу кількість дітей і молоді, каже начальник відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ виконавчого апарату Харківської обласної ради та член журі конкурсу Володимир Дягілев.

Ми прагнемо зацікавити дітей і молодь темою місцевого самоврядування та темою життя їхньої громади, тому ті, хто володіє словом, можуть написати твір, а ті, хто має талановиті руки та ліпить чи малює, можуть виявити себе в іншій номінації. Також ми мали на меті охопити дітей різних вікових категорій. Приміром, минулого року найменшому учаснику було чотири роки, а в попередні роки – всього два, – розповів Володимир Дягілев.

Так, для таких найменших учасників і дітей віком до 17 років діє прийом робіт у номінації Кращий індивідуальний графічний твір «Моя громада».
Ці роботи стосуються образотворчого мистецтва. Зазвичай діти відправляють малюнки, ліп­лення та різні вироби, створені власними руками на задану тему.
Найпопулярніша категорія – Краща індивідуальна письмова робота на тему «Що таке місцеве самоврядування?» – минулого року зібрала 81 заявку.

У цій категорії представлено роботи, які дають відповідь на це питання. Деякі роботи учасників мають рефератний формат. Усе ж таки я б радив підходити з креативом до цього завдання, – додає Володимир Дягілев. – Хотілося б, аби діти своєю мовою, крізь призму своїх асоціацій, розповіли, як вони розуміють, що таке місцеве самоврядування.

Приміром, згадує представник журі, у попередні роки йому запам’яталася робота одного з учасників конкурсу – сина сільського голови, який розповів про роботу свого батька.

– Це не була хвалебна ода чи ще щось подібне. Просто дитина розповіла, як працює батько, крізь призму своїх вражень і спостережень. Таку роботу було дуже цікаво читати, – розповів Володимир Дягілев.
Ще однією вельми популярною є номінація, де визначають кращі індивідуальні письмові роботи на тему «Яке місцеве самоврядування нам потрібно?». Минулого року в цю номінацію було подано 80 робіт. У номінацію «Моя громада» надійшло 60 графічних творів.

Не в такій кількості, але з креативним ідеями, які можна втілити в життя, молодь надсилає роботи в номінацію Краща колективна письмова робота на тему «Ми знаємо, як це зробити!».

– В одному з попередніх років була робота, яка стосувалася облаштування в населеному пункті парку та майданчиків. Її було виконано як проектну заявку, де описувалися конкретні дії, які необхідні для реалізації задуму дітей. Це дуже якісна та корисна для громади робота з продуманими почерговими кроками, – зазначив представник журі.

А для тих, хто не любить чекати, а діє прямо тут і зараз, організатори конкурсу вигадали дві інші номінації – олімпіаду та брейн-ринг.
В олімпіаді з питань тео­рії та практики організації місцевої влади можуть взяти участь школярі віком до 17 років. Тут є і відкриті запитання, і тестові. Проходить олімпіада в Харкові на базі Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України, який є партнером конкурсу. Окрім інституту, партнерами конкурсу є Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області, Видавничий будинок «Фактор» і Харківська Асоціація дитячої екранної творчості «Дитятко».

Ще одна номінація – брейн-ринг, який серед шкільних і студентських команд на тему місцевого самоврядування та організації влади проходить теж у Харкові.
– Раніше запитання для команд, які брали участь у брейн-рингу, стосувалися закону та Конституції. Але після того, як кілька років поспіль вигравала одна команда, де був учасник, що добре знав закони та швидко орієнтувався в цій темі, ми трохи оновили формат, додавши запитання на перевірку загальної ерудиції та різні жартівливі запитання, – розповів Володимир Дягілев.

Фото: Подарунки переможцям минулорічного конкурсу

Креативний підхід

Прийом робіт від учасників традиційно триватиме до 30 жовтня. Минулого року охочих взяти участь у конкурсі було близько 300 з 22 районів області.
Найбільше учасників було з Харкова, Балаклійського, Харківського та Ізюмського районів. Активними були учні з Богодухівського, Дергачівського, Красноградського, Первомайського та Чугуївського районів. Були і п’ять районів, які зовсім не представлялися в конкурсі: Золочівський, Борівський, Дворічанський, Великобурлуцький та Вовчанський.

Після завершення прийому робіт для визначення переможців та дипломантів конкурсу своє слова має сказати журі. Щорічно його склад змінюється. Сюди запрошують посадових осіб органів місцевого самоврядування, фахівців у галузі публічного управління, депутатів обласної ради, представників засобів масової інформації, громадських діячів та інших авторитетних осіб.

Після ознайомлення з творами, що дісталися фіналу конкурсу, кожний член журі виставляє оцінку за 12-бальною шкалою.
– Члени журі оцінюють знан­ня тематики, креативність підходу, актуальність, ступінь залучення дітей та молоді у вирішення завдань та реальні пропозиції, – додав Володимир Дягілев.

Нагородження переможців відбувається щороку у грудні в рамках святкування Дня місцевого самоврядування в Україні. Учасники, які посіли місця з 1-го по 3-тє в кожній номінації, нагороджуються цінними подарунками та дипломами.

Що треба знати

Учасники Конкурсу мають право подавати заявки на участь у кількох номінаціях. У кожній номінації учасник може представити лише одну роботу. Письмові твори мають бути написані українською або російською мовою та не перевищувати обсягу у 10 000 друкованих знаків. Кожний твір підписується окремо. У підпису обов’язково зазначається, на яку номінацію висувається твір. До участі в Конкурсі допускаються графічні (малюнки, саморобки тощо) та письмові (нариси, есе тощо) колективні та індивідуальні твори, створені протягом поточного року. Детальніше про умови конкурсу читайте на офіційному сайті Харківської обласної ради в розділі «Конкурси, гранти».