СБУ повідомила про розкрадання бюджетних коштів при будівництві амбулаторій на Харківщині

05.08.2020 12:21 Суспільство
Фото: ukrinform.ua Фото: ukrinform.ua
Учасники афери суттєво завищували вартість та обсяги виконаних робіт.

Співробітники Служби безпеки України викрили багатомільйонну корупційну схему під час будівництва амбулаторій в Харківській області. За даними досудового слідства, протиправний механізм діяв за участі посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування та афілійованих до них 14 комерційних структур, у тому числі фіктивних. Про це повідомляє СБУ.

Протягом 2018-2019 років Департамент капітального будівництва Харківської ОДА загалом виділив понад 360 мільйонів гривень для зведення 30 сільських амбулаторій у різних районах області. За результатами місцевих тендерів ці кошти були перераховані будівельним фірмам і задіяним субпідрядним організаціям.

СБУ ініціював будівельно-технічні та економічні експертизи. Вони показали, що частина із цих коштів була привласнена учасниками афери, які суттєво завищували вартість та обсяги виконаних робіт.

Читайте також: Директора департаменту ХОДА затримали за хабар у 1,3 мільйона гривень – ОНОВЛЕНО

За інформацією СБУ, під час зведення лише двох медичних закладів було розтрачено понад мільйона гривень бюджетних кошт. Наразі трьом керівникам підрядних фірм, задіяним в махінації, оголошено про підозру за ч. 2, 4, 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України. На майно одного із них накладено арешт, ще одного фігуранта справи оголошено у розшук.

Тривають слідчі дії, встановлюються всі факти розкрадання бюджетних коштів. Перевіряється причетність інших посадовців до протиправної діяльності.

СБУ викрило цю схему разом з Нацполіцією та Харківською обласною прокуратурою.

Автор: Савелій Мякушко