Секрет успіху – в партнерстві з громадою

28.11.2016 10:45 Суспільство
Як нові фермери долають кризу на селі.

У Первомайському районі – на території Берецької та Верхньобишкинської сільських рад – віднедавна почало працювати сільгосппідприємство, котре в повсякденній діяльності орієнтується не тільки на сучасні виробничі стандарти, а й на сучасні стандарти соціальної роботи. Його співвласники та керівництво впевнені: досягти реальних успіхів у сільському господарстві сьогодні можливо тільки за рахунок партнерських стосунків з місцевими громадами.

Розвивати бізнес саме в Первомайському районі ТОВ АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» вирішило не випадково. Як розповідає директор та один із співвласників компанії, Борис Лєбєдєв, котрий, до речі, сам з Первомайського, це рішення ґрунтується на досвіді багаторічної успішної роботи в іншому – Золочівському – районі області та чіткому розумінні перспектив, що нині є в районі Первомайському. 

На Золочівщині аграрії змогли, як то кажуть, підняти з руїн господарство після попередніх власників. Три роки тому від «хазяйнування» колишнього головного землекористувача – «СІНТАЛ АГРО ТРЕЙД» тут постраждало не одне село. Грошей за свої паї люди не бачили по кілька років. Та й 120 працівників фірми з місцевих жителів майже рік не отримували платню. А на початку 2014-го колишні «господарі» взагалі збанкрутували. Здавалося, що ситуація безвихідна, і далі справи тільки погіршуватимуться...
Та цьогорічний День сільгоспвиробника в Петрівці Золочівського району відзначили вже із геть іншим настроєм. Святкували, як кажуть тут, «три в одному»: День працівників сільського господарства, вшанували працівників культури та аматорів народного мистецтва, та ще й ювілей місцевого клубу відзначили. Він з’явився в Петрівці ще у 1966-му. Та лише цього року тут чи не вперше за 50 років нарешті замінили вікна, оновили сцену, пофарбували стіни. На концерт, у якому брали участь найкращі колективи та виконавці району, зібралося мало не все село. Справи зроблено, можна й відпочити. Тим більше, коли і умови, і настрій відповідні.

У перших рядах – поруч із селянами – керівники та співвласники оновлених агропідприємств: ТОВ «ВІДРОДЖЕННЯ-1881» і ТОВ АФ «АГРОКОМПЛЕКТ». Саме вони фактично врятували село. Адже коли попередники оголосили про банкрутство, місцеві були мало не в розпачі. Перспектив роботи – ніяких, за паї не платять, вся інфраструктура, яка залишилася на селі ще з радянських часів, руйнувалася в буквальному значенні слова.
– Люди з недовірою дивилися на нас… Їх можна зрозуміти. У нас не було інших варіантів, крім того, щоб реальними справами демонструвати, хто ми і з якими намірами прийшли, – пригадує співвласник та директор ТОВ АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» Борис Лєбєдєв.
Лише півроку знадобилося керівництву оновлених підприємств, щоб розрахуватися по боргах, які накопичив колишній землекористувач і до яких нові власники, звісно, не мали жодного стосунку. Та вони не тільки розрахувалися, а ще й збільшили рівень орендної плати за землю. Нині вона майже вдвічі вища, ніж того вимагає закон. АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» та ТОВ «ВІДРОДЖЕННЯ-1881» сьогодні платять у середньому 2200 грн за гектар. Звісно, це приваблює пайовиків. Сьогодні до підприємців уже приходять і ті, хто раніше віддавав свої наділи в оренду іншим землекористувачам.

Не залишився поза увагою людей і той факт, як нові господарі взялися за вирішення інших проблем села. Крім боргів, від попереднього власника новому керівництву у Петрівці лишилися ще й занедбані ферми та стара сільськогосподарська техніка. Та замість того, щоб порізати її на металолом, як це багато де робилося, парк техніки відремонтували і взялися за його оновлення. Сьогодні мають шість тракторів Catarpillar, широкозахватні посівні комплекси. На території Удянської селищної ради підприємці відновили критий тік, який минулого року завалився. Змонтували новий зерноочисний агрегат і встановили сучасні електронні ваги.
Як розповідає директор АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» Борис Лєбєдєв, попередні власники підприємства через борги заклали навіть худобу на фермі. Викупити її з банківської застави довелося також новим власникам.
– Ми працюємо на землі з людьми! А це значить, що ми не можемо проходити повз проблеми селян. Це ж наші працівники!  – підключається до розмови співвласник АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» і ТОВ «ВІДРОДЖЕННЯ-1881» Олександр Бойко. – У селі ферма – це і робочі місця, і своєрідна інфраструктура, і, зрештою, перспектива розвитку. Ми не просто викупили худобу. Ми зберегли 40 (!) робочих місць та поголів’я майже у півтисячі голів. Тепер на фермі в нас і корови, і овечки...

– За попереднього власника тут розвалилося все… Нині – інша справа! І хоч, звісно, до ідеалу ще далеко, та вже і ремонти пішли, за паї почали добре платити, робота в багатьох з’явилася, – розповідає завідувачка току, жителька Уд Ніна Малікова. Тільки поруч з нею сьогодні працює вже 12 односельців.
Високі соціальні стандарти – це запорука ефективності бізнесу, вважають нинішні власники АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» і ТОВ «ВІДРОДЖЕННЯ-1881». Саме тому створюють умови, за яких селяни добре почувалися б на своїй землі. Підтримують молодь у її намаганнях рости сучасними та здоровими людьми. Тільки за останній рік комерсанти відкрили спортивний майданчик в Удах, секцію вільної боротьби в Золочівській ДЮСШ. А це олімпійський вид спорту, яким уже зараз безкоштовно тут займається 70 дітей. У планах – відкриття філії спортшколи в Гур’ївому Козачку.

У соціальну інфраструктуру та освітню сферу АФ «АГРОКОМПЛЕКТ» інвестує всюди, де обробляє землі. Лише недавно зайшли в Первомайський, та вже домовились із місцевим професійним ліцеєм про допомогу в підготовці кадрів. Надаватимуть свою імпортну техніку, щоб на ній вчилися майбутні механізатори. Крім того, планують відкрити комерційну групу, де робочим спеціальностям навчатимуться за кошти «Агрокомплекту». Курси механізаторів, до речі, у Первомайському професійному ліцеї планують пройти і самі власники бізнесу.

Автор: Администратор сайта