Що стане з цінами на хліб

30.07.2015 08:15 Суспільство
Фото: news.bigmir Фото: news.bigmir
В Харківській області стартує новий пілотний проект - регіональний фонд зерна, основне завдання якого - стабілізація цін на зерно та борошно.

Ситуація на кшталт «усе пропало», або «хліб став «золотим»» відміняється, принаймні на Харківщині. Обласна влада врахувала минулорічні стрибки цін та проблеми на хлібному ринку й ініціювала створення регіонального фонду зерна. Раніше функції стабілізатора цін виконував Аграрний фонд. Він скуповував надлишки зерна, а потім у разі дефіциту викидав його знов на ринок. Але колись державне, сьогодні підприємство перетворилось на комерційний проект, на меті якого — отримання прибутку.

В пілотному проекті обласна влада виступає як організатор процесу, сільгосптоваровиробники - як постачальники сировини (основний переробник борошна - Новопокровський комбінат), а хлібозаводи цю сировину будуть викуповувати. По цінах уже також більш-менш домовилися, вони будуть ринковими, але не зростатимуть впродовж року.

- Було проведено дуже багато круглих столів та консультацій з аграріями. З великими холдингами Харківської області, які мають більше 10 тис. га землі, ми досягнули загального розуміння. Зерно купуватимемо за ринковими цінами, але для нас ціна його буде постійною до кінця року. Ніхто не збирається ламати аграріїв через коліно, забирати зерно і влаштовувати продрозверстку, - запевняє заступник директора Департаменту АПР – начальник управління агротехнічного забезпечення Харківської облдержадміністрації Олександр Нездюр.

За його словами, регіональний фонд купуватиме пшеницю та жито (3 класу) за ціною приблизно 3050-3250 гривень за тонну. Для забезпечення населення Харківщини на маркетинговий рік (до весни) соціальним хлібом потрібно близько 30 тис. тонн зерна. Чиновник запевняє, що цієї кількості резерву вистачить, бо складали цифру на основі заяв від хлібозаводів, які постійно моніторять ситуацію на споживчому ринку.

Якщо пілотний проект із закупки пшениці та жита буде вдалим, то наступного року «асортимент» регіонального фонду може розширитися. (Наприклад, Аграрний фонд, окрім зерна, формує резерв і з круп). У випадку успішності проекту агропромисловий комплекс Харківщини вийде з пропозицією до губернатора, щоб регіональний фонд перетворити на комунальне підприємство. Сьогодні проект фінансується виключно за недержавні кошти.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта